• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Buitenkijken bij Marianne: Kleurrijk, lieflijk, passievol.

Wie: Marianne Leenhouwers
Woont in: De Heikant, Tilburg
Woont samen met: haar man

Een tuin aangepast op de vier seizoenen. In de tuin van Marianne zien we veel verschillende bomen, planten en bloemen. Alles geordend en overzichtelijk, maar bovenal sfeervol en kleurrijk. Het huis is een echt thuis voor het echtpaar. Ze wonen er al 51 jaar. 

Kleur

‘De voortuin staat pas in april in bloei, dat kan ik je nu dus niet laten zien. Het is nu overwegend groen’. Het wordt ons al snel duidelijk dat Marianne kleur in haar tuin belangrijk vindt. ‘In elk seizoen heb ik bomen en planten die in bloei staan. Zo heb ik in februari al prachtige kleuren van de Camelia’s. Ik heb ze in de kleuren rood, roze en wit en ze staan op verschillende plaatsen in de tuin’. Tegen de schutting groeit een klimhortensia. ‘Wanneer hun bladeren er straks afvallen, blijven enkel de takken over. Om dit te compenseren qua groen staan er ook buxusbollen in mijn tuin. 

Marianne beschikt over groene vingers. ‘Onze tuin is door de jaren heen steeds aangepast. Vroeger hadden we een vijver en ook een volière. Maar omdat ik steeds meer werk kreeg hebben we op de plek van de vijver een zonneterras gemaakt en op de plaats van de volière staan nu de Annabelle Hortensia’s. Eigenlijk ben ik altijd al met de tuin bezig geweest’. De man van Marianne beschikt niet over zulke groene vingers, zo blijkt. ‘Hij geniet vooral van de tuin van onder de overkapping’, lacht Marianne. ‘Zeker met de warmte is het daar goed toeven’. Het kost Marianne veel tijd om haar tuin te onderhouden. ‘Ach, dat geeft niks als het je hobby is. Ik geniet er ook van. ’s Ochtends zet ik eerst een kopje koffie en daarmee loop ik vervolgens een rondje in de tuin’. 

Fotografie en creativiteit

‘Er is zoveel te zien in onze tuin. Ik fotografeer er dan ook graag. Onlangs kreeg ik een beeld van de buren. Zij wilden die weggooien. Die heb ik opgeschuurd en opgeknapt en die staat nu in onze tuin te pronken’. Her er in de tuin zien we meer van deze betonnen beelden. ‘We hebben niet zo’n grote tuin, maar er staat wel veel in’. En dat is meteen het bijzondere ook aan deze tuin. Ondanks dat de tuin niet heel groot is en er veel instaat, oogt de tuin niet vol, rustig en lieflijk. Met de name de Annabelle, met haar grote witte bloemen, springt in het oog. ‘Dat is mijn favoriet van dit moment’, zegt Marianne. 

Naast planten heeft Marianne ook veel vlinders in haar tuin. ‘Ik heb enkele vlinderplanten in de tuin staan. Deze worden goed bezocht. Ik probeerde ze ook voor jullie te fotograferen, maar voordat ik mijn camera heb ingesteld is het beestje al weg’. Maar ook vogels zijn dol op haar tuin.  ‘Op het moment heb ik weer Koolmeesjes. Die zijn even weggeweest, maar ze zijn nu weer terug. Maar ik heb ook nestjes in de tuin gehad hoor’, vertelt Marianne enthousiast. ‘Van een Koolmees, maar ook een Merel. De tuin en alles wat daarbij hoort is echt mijn hobby’. 

Ondanks dat Marianne eigenlijk altijd in haar tuin te vinden is, is er één ding wat ze niet graag in de tuin doet en dat is eten. ‘Daar houd ik niet van. Al die insecten die er rondvliegen. Ik ben eigenlijk altijd buiten te vinden, maar eten doe ik toch echt liever binnen’. Zo heeft Marianne ook bewust de keuze gemaakt voor bloemrijke planten en bomen. Groente of fruit zien we niet terug in haar tuin. ‘Ik heb een bloementuin. Een echte seizoenentuin’. Zo noemt Marianne haar tuin. En dat is meer dan terecht.

Een echt buitenmens

Ook wordt er gedeeld met andere mensen. ‘Wanneer de planten te groot worden, dan scheur ik ze en verplant ze. Dan maak ik een stekje waar ik andere mensen weer blij mee kan maken. En andersom krijg ik zelf ook weleens een stekje’. Marianne is aangesloten bij een fietsclubje. Daar weten ze haar te vinden. ‘Regelmatig is het, Marianne heb jij nog dit of heb jij nog dat? Ja hoor, dat heb ik wel, zeg ik dan. Andersom heeft men voor mij dan weer wat stekjes waar ik blij mee ben. Zo komt je tuin vanzelf vol’, lacht ze. Ook komen er zo nu en dan mensen een kijkje nemen in haar tuin. ‘Onze buurtgenoten hebben veelal een Turkse of Marokkaanse nationaliteit. Hun tuinen zijn vaak verhard. Zij houden niet zo van tuinieren. Als ze horen dat onze tuin zo bloemrijk is, komen ze graag eens kijken’. 

Lekker rondstruinen in een tuincentra hoort er uiteraard ook bij. ‘Als ik wat vrije tijd heb loop ik daar graag eens doorheen. Ik doe er ook altijd weer nieuwe ideeën op. Toen Natuurlijk Tilburg net open was, heb ik bij jullie ook wat nieuwe planten gekocht’. Aan het milieu wordt ook gedacht. ‘Momenteel heb ik ook veel potten staan. Toch heb ik er onlangs wat tegels uitgehaald en er een vaste plant neergezet. Ik vond het te veel tegels in mijn tuin. Zo is de border uitgebreid van 3 tegels naar 5 tegels diep’. Niet alleen de tuin is bloemrijk, ook in huis heeft Marianne de nodige planten staan. Twee ervan staan prachtig in bloei. ‘Ja, wel bloemen, daar houd ik van hè, ook binnen’.