• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Binnen kijken bij Martijn: Op en top KERST!


Wie: Martijn Sanders 
Woonplaats: Tilburg Noord
Woont samen met: Richard


Omdat we te maken hebben met de coronamaatregelen, planden we een belafspraak met Martijn Sanders. Vooraf stuurde hij ons alvast wat foto’s toe van zijn huiskamer en de aangebrachte kerstversiering. Alleen al bij het zien hiervan kwamen wij in kerststemming. 


Gezellig


Dat het versieren en decoreren hier met aandacht gebeurt wordt mij al snel duidelijk. ‘Vind je dat we hebben uitgepakt, vraagt Martijn. Wij vinden het wel meevallen hoor! We zijn het zo gewend en houden van de gezelligheid die het met zich meebrengt. 


Vroeger bij mij thuis ging het al zo. Al zag het er toen wel heel anders uit hoor, lacht hij. Alle kleuren door elkaar. Inclusief felgekleurde lampjes in de kerstboom’.

 

Of je nu kijkt op de vensterbank of naar de spiegel boven het dressoir. Alles is met aandacht gedecoreerd. ‘Onze spulletjes kopen we overal’, vertelt Martijn. In diverse winkels, maar ook online. Bij Natuurlijk Tilburg komen we elke twee weken wel. Soms omdat we specifiek opzoek zijn naar iets. Een andere keer om ideeën op te doen. Maar eigenlijk gaat er altijd wel iets mee naar huis’. 

 

Familie, vrienden en kennissen van Martijn en Richard komen graag een kijkje nemen in deze tijd van het jaar. ‘Mensen komen geregeld koffie drinken bij ons. Ondertussen komen ze natuurlijk lekker blieken’. 

 

Hoe gaat dat nu met de coronamaatregelen, vragen wij ons af. ‘Nou ze komen nog steeds hoor. Alleen komen ze nu op afspraak’, lacht hij. 
 

Creativiteit

 

Ook de kerstboom is een heuse blikvanger. Net als kunst is er steeds weer iets anders in te ontdekken. ‘Elk jaar hanteren we dezelfde kleurstelling. Maar zo nu en dan koop ik er wel wat nieuws bij hoor’. Ook blijkt Martijn creatief, want veel van wat we zien heeft hij zelf gemaakt. ‘Bijvoorbeeld de strikken die je ziet, die heb ik zelf gemaakt. Ik koop lint waar ik vervolgens zelf strikken van maak. De strikken versier ik, bijvoorbeeld met steentjes’. Of dat niet veel werk is? Martijn lacht, ‘ach, ik begin er meestal al in september mee’.

 

 

Als je zo van kerstversiering houdt. Heb je dan ook een favoriet? ‘Poeh...’ Martijn denkt na. ‘Nee dat heb ik niet echt. Als ik moet kiezen dan ga ik voor de kerstboom. Gewoon het totaalplaatje’.  Martijn doet het voortaan wel wat rustiger aan. ‘Vroeger maakte ik ook ruitjes met tape op de ramen. Spuitsneeuw erop en lichtjes achter de ruitjes. Dat was zo veel werk. Daar was ik zomaar twee dagen mee bezig. Dat doe ik niet meer’. 

 

Ieder zijn taak

 

Waar Martijn zich ontfermt over de decoratie, is Richard verantwoordelijk voor het kerstdorp. ‘Daar mag ik ook echt niet aankomen hoor! Voorheen hadden we een gewoon kerstdorp, maar zo’n 4 jaar geleden is Richard begonnen met het verzamelen van het Efteling kerstdorp’. En een echt dorp is het. De meeste Efteling attracties zijn er terug te vinden. Het is een knus tafereeltje.

 

Tweede kerstdag

 

Als je zo van kerst en de bijbehorende “gezelligheid” houdt dan is het zonde om alle decoratie op te ruimen. ‘O nee hoor. Op den duur zijn we er helemaal klaar mee! Maar omdat Richard jarig is op 1 januari beginnen we op tweede kerstdag al op te ruimen. Als de visite dan komt op Nieuwjaarsdag dan hebben we weer plek voor al die mensen. Al zal het komend jaar toch wat anders gaan zijn, verwacht ik’.

Wat wij ons dan nog wel afvragen. Als je zoveel versiering hebt, dan heb je vast ook een goed “opbergsysteem”. Martijn lacht, ‘nee helemaal niet. Alles gaat zo de doos in. Ik pak het niet eens in. Mocht er iets sneuvelen dan is het pech’. 

 

Op één kerstbal is Martijn wel heel zuinig. Deze staat op het toilet, in een doosje. ‘Deze kerstbal kreeg ik 5 jaar geleden toen mijn vader overleed. Mijn moeder is 11 jaar geleden al overleden. Op de kerstbal staat een foto van mijn moeder. Zij was ook echt dol op de gezelligheid rond kerst en de kerstversiering. Die pakte echt flink uit’.