• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Buiten en binnen kijken bij Wim: Schouwspel van licht én een kerstdorp om bij weg te dromen!


Naam: Wim van Baast
Wijk in Tilburg: Ringbaan Oost
Woont samen met: zijn vrouw Marian
 

Voorafgaand aan ons gesprek heeft Marian, Wims vrouw, al de nodige filmpjes en foto’s toegestuurd. Wim had al laten weten dat een filmpje meer recht zou doen aan de kerstversieringen en daarover heeft hij zeker niet gelogen. Want wat is er veel te zien zeg! 
 

Steeds een beetje meer

‘Vroeger was het nog niet zo’, vertelt Wim. Toen woonden we nog wat kleiner en waren we er ook gewoon niet zo mee bezig. Nadat we verhuisd zijn is het steeds wat meer geworden. Sindsdien probeer ik er elk jaar weer wat bij te bedenken. Iets wat een ander niet heeft. 

Zo hebben we bijvoorbeeld een kunstkerstboom waar ik wat takken uit heb gehaald en etages in heb gebouwd van houten plateaus. Het is nu de bedoeling dat er vanaf beneden een trein onder de waterval door de boom in rijdt, boven een rondje maakt en aan de andere kant weer naar beneden rijdt’, lacht Wim. ‘Maar ja, dat viel nog niet zo mee vanwege de rails. Maar volgend jaar gaat dat lukken, want ik heb nu gezien dat er flexibele rails verkrijgbaar is’. 

 

Omdat voor Wim alles moet kloppen heeft hij nu bordjes gemaakt die laten weten dat er werkzaamheden gaande zijn. “Spoorlijn in aanleg. Klaar medio 2021” en aan de andere kant staat een bordje “under construction”. ‘De details maken het juist leuk. Ik vind het echt belangrijk dat het klopt. Zo staan er bij de boerderij in ons kerstdorp ook dieren en is meneer pastoor bij de kerk aanwezig evenals een bruidspaartje. Ik koop alle items vaak los en maak er zelf een kloppend geheel van. Alle tuincentra in en rondom Tilburg struinen wij af en er gaat altijd iets mee naar huis. Ook planten hoor’, lacht hij, ‘want ik ben ook een tuinliefhebber’. 

 

Handig

Dat je voor dit soort bouwwerken handig en technisch moet zijn is wel duidelijk. Zo beschikt bijvoorbeeld het kerstdorp over een bewegende liftgondel. ‘Dat is juist de grap’, zegt Wim. Mensen vragen mij dat wel vaker en gaan er vanuit dat ik een technisch beroep heb, dat ik elektricien ben of iets dergelijks. Maar ik ben loodgieter en verwarmingsmonteur en zit al ruim 50 jaar in het vak. Ik heb inzicht en weet hoe je dingen kunt maken en beschik over een rijke fantasie.

 

 

 

Mijn jongste zoon zei het laatst nog, hoe bijzonder het is dat ik bijvoorbeeld ook het berglandschap zelf gemaakt heb van purschuim en vervolgens heb geschilderd in grijs. Zwart voor de schaduweffecten heb aangebracht en als laatste een laagje wit voor de sneeuw’. Wim lacht, ‘ach ja, het is een ontspanning. Zeker in deze tijd. Mijn oudste kleinkind vind het ook leuk. Hij helpt mee en komt met ideetjes. Maar ook mijn oudste zoon, hij is IT’er en verzorgt de verlichting boven op onze dakkapel met de bewegende kerstman en kerstbomen’. 
 

Veel bekijks

Zoveel details en nog meer lichtjes. Dat is ongetwijfeld een heleboel werk. ‘Dit jaar zijn we wat eerder begonnen omdat Sinterklaas niet uitgebreid in huis gevierd kon worden. Maar normaal gesproken ben ik er al wel zo’n 2 maanden mee bezig en ligt alles stekker-klaar. Want de versiering gaat echt pas aan op 6 december. Niet eerder! De mensen om ons heen weten dat ook en kijken er zelfs naar uit. Ze lopen dan ’s avonds even langs, staan even stil om te kijken of maken wat foto’s. En weet je wat ook leuk is’, zegt Wim enthousiast. ‘Regelmatig horen we ook claxonnerende auto’s. We hebben een stoplicht hier op de kruising. De bestuurder is dan afgeleid door ons verlichte huis en ziet niet dat het al groen is geworden’. 
 

Drie koningen

En als je dan zo’n groot liefhebber bent van deze tijd van het jaar en de bijbehorende versieringen. Is het dan niet jammer om dat straks weer te moeten afbreken? ‘Helemaal niet’, zegt Wim stellig. ‘Als Drie Koningen is geweest, is het ook direct klaar. Op den duur willen wij ons huis ook gewoon weer terug. Maar zolang het er staat genieten we er heel erg van. Onze jongste twee kleinkinderen spelen er ook mee. Ze weten het en gaan er zuinig mee om’.