• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Tips voor de moestuin tijdens de vakantie

Tips voor de moestuin tijdens de vakantie

Als je deze zomer op vakantie gaat, dan wil je natuurlijk jouw moestuin zo goed mogelijk achterlaten én zo goed mogelijk weer aantreffen bij terugkomst. In deze blog geven we je graag tips om dit goed voor te bereiden, zodat je met een gerust hart weer terug keert van vakantie. 

Regel een planten oppas voor de moestuin!

Hoewel je absoluut voorbereidingen kunt treffen in de moestuin, is het wel erg prettig als er iemand op jouw moestuin past als je weg bent. Als dit het geval is, schrijf dan de instructies op die belangrijk zijn. Sommige stappen zijn wellicht logisch voor jou, maar niet voor de oppas die de tuin nog niet zo goed kent. Daarnaast kan het een handige extra stap zijn om erbij te schrijven waar de oppas welke planten kan vinden. Zo weet je zeker dat de oppas alles kan vinden en de nodige klusjes kan uitvoeren terwijl je op vakantie bent.

De moestuin water geven tijdens de vakantie

Water geven is essentieel, vooral als het om de zomervakantie gaat. Als je planten in potten hebt, dan kun je deze in een schaal met een laag water zetten. Je kunt eventueel ook aan de slag gaan met een automatisch bewateringsysteem dat je instelt op tijd, waardoor de planten op vaste tijden water krijgen. Toch is het fijn om iemand een oogje in het zeil te laten houden, vooral omdat de weersomstandigheden van invloed zijn op hoeveel water er precies nodig is. 

Hoe zit het met onkruid in de moestuin tijdens de vakantie?

Onkruid kan erg snel groeien in een aantal weken tijd. Je kunt dit voorbereiden door alle onkruid vast te verwijderen voordat je weg gaat. Daarnaast kun je mogelijk de planten oppas inschakelen, om 1 keer per week wat onkruid te verwijderen. Of wellicht is er een buur die dit voor een keertje wil doen. Het is dankbaar werk als de moestuin er netjes bij staat! En wellicht inspireer je daar iemand mee om zelf ook een moestuin te starten. 

Oogsten uit de moestuin, voor én tijdens de vakantie

Voordat je op vakantie gaat kun je vast oogsten. Is er iemand die op de moestuin past in deze periode? Dan kun je natuurlijk ook nog het een en ander laten hangen, zodat de planten oppas hiervan kan genieten in jouw afwezigheid. Houd er echter wel rekening mee dat rijpe vruchten kunnen gaan rotten. Dus tijdens jouw laatste oogst-ronde en onder toezicht van de planten oppas is het belangrijk om dit op tijd te oogsten, zodat dit zo goed mogelijk verloopt.