• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Een groenere tuin in 3 simpele stappen

Zoals je natuurlijk al weet, doen wij er in ons tuincentrum alles aan om u zo goed mogelijk te informeren en inspireren over het vergroenen van je tuin. Het is immers, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, super simpel om bij te dragen aan een groener Nederland. In dit blog geven we je graag 3 tips die je vandaag nog kan toepassen in je eigen tuin, zonder dat het je een hoop tijd, geld of moeite kost.

Tip 1: dag tegels, hallo groen!

Elke groene vierkante meter telt. Bekijk jouw tuin eens van een afstandje en analyseer de verhouding tegels ten opzichte van groen. Creëer bijvoorbeeld aan weerszijden van het terras een groene strook of haal her en der een tegel weg om plaats te maken voor een bodembedekker. Je zult zien dat je tuin er direct een stuk speelser uitziet. Tegels met veel algen, mos of onkruid mogen zeker het veld ruimen, want blijkbaar wordt daar toch al niet of nauwelijks op gelopen. Behoud alleen de functionele tegels en tover de rest om tot een groene oase met behulp van gras, bodembedekkers of inheemse beplanting.

Bonustip: gebruik de tegels of stenen om een stapelmuurtje mee te maken. Dit kan bijvoorbeeld een zitplekje worden, maar kan tegelijk als een insectenhotel dienen. Laat vooral wat gleuven en openingen zitten en stop hier eventueel wat rotsplantjes in.

Tip 2: kies voor inheemse beplanting

Heb je al eens gehoord over inheemse planten? Dit zijn planten die in een bepaald gebied van nature voorkomen, zónder invloed van de mens. Ze leveren het beste voedsel en onderdak voor inheemse insecten en vogels. Bovendien leveren ze een bijdrage aan een gezonde bodem en water in stedelijke en landelijke gebieden. Ze zijn erg sterk, omdat ze zich hebben aangepast aan de groeiomstandigheden van dat gebied. Hierdoor zijn minder pesticiden nodig. Klinkt aantrekkelijk, niet?

Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende planten:

  • Hulst - Ilex aquifolium;
  • Boswilg - Salix caprea;
  • Taxus baccata – Venijnboom;
  • Gelderse Roos - Viburnum opulus.

Tip 3: een groen dak aanleggen

Een groen dak heeft verschillende voordelen:

  • Het houdt overtollig regenwater vast;
  • Het werkt isolerend: het koelt de woning in de zomer en houdt in de winter warmte binnen;
  • Een groen dak trekt vogels, vlinders en andere insecten;
  • Het staat gewoonweg heel mooi!

Geef de garage, uitbouw, fietsenopslag of het schuurtje een groen dak. Zonder aan je tuinontwerp iets te hoeven veranderen, creëer je zo toch meer groen in de tuin wat zorgt voor verkoeling en leven! Je kunt het heel gemakkelijk zelf aanleggen met behulp van onze sedum trays. Kom langs in ons tuincentrum en vraag ons om meer uitleg en advies. Bij ons Klimaatplein vind je meer informatie en meer leuke ideeën voor een groenere tuin. 

Voordelen groen dak

Let op: de aanleg van groene daken of daktuinen wordt door steeds meer gemeenten gestimuleerd. Hierdoor worden steeds vaker subsidies beschikbaar gesteld. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Je tuin vergroenen met hulp van Natuurlijk Tilburg

Meer weten over dit belangrijke onderwerp? Onze medewerkers staan voor je klaar. Op ons Klimaatplein geven we je allerlei tips en ideeën om ook jouw steentje bij te dragen. Alle kleine beetjes helpen! 

Contact & Openingstijden