• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Groene Klimaatplein geopend bij Natuurlijk Tilburg!

Groene Klimaatplein geopend bij Natuurlijk Tilburg!

Wethouder Mario Jacobs opent eerste Groene Klimaatpleinen

De Groene Klimaatpleinen zijn een samenwerking tussen de gemeente Tilburg, Interpolis, Tuinbranche Nederland, Natuurlijk Tilburg en Groenrijk Tilburg. Het Groene Klimaatplein informeert inwoners hoe ze met hun tuin bij kunnen dragen aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier en dat is Natuurlijk voor iedereen belangrijk!

Waarom dit initiatief?

Overal om ons heen zien we dat het klimaat aan het veranderen is. Meer droge periodes met daar tegenover ook grotere hoosbuien, wat een grote belasting geeft op de riolen in steden. De helft van de buitenruimte in steden bestaat uit tuinen, wat dus betekent dat ook WIJ met zijn allen een impact kunnen maken. Groene tuinen voorkomen wateroverlast en hittestress. 

Hoe kunnen wij dit ondersteunen?

Weten hoe we kunnen bijdragen en daar helpt het Groene Klimaatplein bij. Het is een plein van zo’n 30 m2 waarin vier thema’s aan de orde komen:             

1. Water- hoe kun je het opvangen en bewaren.
2. Levende Tuin: hoe krijg ik meer vogels, vlinders en bijen in de tuin.
3. Groen dak: wat doet het en hoe vraag ik het aan.
4. Tegel eruit? En wat doe ik er dan in en wat ‘levert dat op’.

Er is altijd een medewerker in de buurt om vragen te beantwoorden maar er is ook een tablet met informatie over deze thema’s die bezoekers naar zichzelf kunnen mailen. Natuurlijk zijn er ook informatiefolders beschikbaar.

Wist je dat er ook subsidies beschikbaar zijn?

De gemeente Tilburg heeft subsidies beschikbaar voor geveltuintjes en groene daken. Interpolis biedt betaalbare aanleg van groene daken aan waarbij alles geregeld wordt van dakcheck tot aanleg. Wist je dat groene daken minder schades met zich meebrengen? Dat is toch een leuke bijkomstigheid! 

De openingen

De Groene Klimaatpleinen werden vandaag geopend door Mario Jacobs nadat Brenda Horstra, Tuinbranche Nederland, René Voets, directeur Interpolis Bedrijven en de bedrijfsleiders Thomas Wijten van Natuurlijk Tilburg en Gilbert van Dongen van Groenrijk Tilburg een toelichting op het Groene Klimaatplein hadden gegeven. Bij Natuurlijk Tilburg gebeurde dit met het doorknippen van een groen lint én het planten van de eerste groene vlag op de kaart van Nederland.