• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Najaarsplanten: een feest in de tuin!

Welkom bij Natuurlijk Tilburg, waar we je graag inspireren en adviseren over het creëren van een prachtige najaarstuin met een uitbundige bloemenpracht en kleurenrijkdom. Ontdek de magie van het najaar en laat je betoveren door de diversiteit aan najaarsplanten die je tuin in een betoverend herfstlandschap kunnen omtoveren.

In het najaar neemt de natuur afscheid van de zomer en bereidt zich voor op de komende winter. Maar dat betekent niet dat je tuin saai en kleurloos hoeft te zijn. Integendeel, het najaar is een perfect moment om je tuin te voorzien van een scala aan bloeiende planten, bomen en struiken die zorgen voor een feestelijke en warme sfeer. Onze site staat boordevol tips, adviezen en inspiratie om je te helpen bij het kiezen en verzorgen van de juiste najaarsplanten voor jouw tuin. Van prachtige herfstasters en sierlijke herfstanemonen tot kleurrijke chrysanten en winterharde siergrassen, we bieden een breed scala aan najaarsplanten die je tuin tot leven zullen brengen, zelfs wanneer de dagen korter worden en de temperaturen beginnen te dalen.

Bezoek Natuurlijk Tilburg

10 Tips voor najaarsplanten in de tuin

Natuurlijk wil je in het najaar ook nog heerlijk van je tuin kunnen genieten! Wie weet krijgen we een fijne en lange zomer of probeer je lekker lang buiten onder de veranda of overkapping te zitten met een warm drankje en een boek! Een feit is dat buitenzijn je goed doet! Dan is een mooie tuin, ook in het najaar, iets om van te genieten! Wij hebben enkele tips voor je verzameld om op de beste manier najaarsplanten aan je tuin toe te voegen én daar zolang mogelijk plezier van te hebben.

1. Kies geschikte planten:
Zorg ervoor dat je planten selecteert die goed gedijen in het herfstseizoen en in jouw specifieke klimaat. Kies voor winterharde, groenblijvende en bloeiende najaarsplanten die de kou en eventuele vorst goed kunnen verdragen.

2. Combinaties van kleuren en texturen:
Experimenteer met verschillende combinaties van kleurrijke bloemen en siergrassen om een aantrekkelijk najaarslandschap te creëren. Combineer bijvoorbeeld herfstasters met Japanse Haver voor een prachtige contrastrijke tuin.

3. Plant ze op het juiste moment:
Zorg ervoor dat je de najaarsplanten op het juiste moment plant, bij voorkeur in het late voorjaar of de vroege zomer. Op die manier hebben ze voldoende tijd om goed te wortelen voordat het najaar aanbreekt.

4. Bereid de grond voor:
Zorg voor goed doorlatende en vruchtbare grond voor de najaarsplanten. Voeg compost toe om de bodemstructuur te verbeteren en de planten van de benodigde voedingsstoffen te voorzien.

5. Zorg voor voldoende water:
Hoewel de regenval meestal voldoende is in de herfst, is het belangrijk om te controleren of je najaarsplanten voldoende vocht krijgen. Geef ze water als het weer langere periodes droog is.

6. Dode bloemen verwijderen:
Om de bloei te bevorderen, is het raadzaam om verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen te produceren en verlengt de bloeiperiode.

7. Bescherming tegen vorst:
Als je tuin gevoelige najaarsplanten bevat, overweeg dan om ze te beschermen tegen mogelijke vorst door bijvoorbeeld een beschermhoes te gebruiken. Hierdoor kunnen ze langer bloeien en beter overleven in de winter.

8. Planten in potten:
Als je beperkte ruimte hebt of een patio of balkon hebt, kun je ook najaarsplanten in potten en containers kweken. Hierdoor kun je nog steeds genieten van een kleurrijke tuin in het najaar.

9. Overweeg geurende planten:
Naast visuele aantrekkingskracht kunnen sommige najaarsplanten ook een heerlijke geur toevoegen aan je tuin. Denk aan geurende bloemen zoals herfstanemoon en chrysanten.

10. Maak een tuinontwerp:
Plan vooraf en maak een tuinontwerp voordat je najaarsplanten toevoegt. Overweeg factoren zoals hoogte, bloeitijd en zonvereisten om een harmonieus geheel te creëren.

Met deze tips kun je jouw tuin omtoveren tot een prachtige en kleurrijke oase, zelfs als het herfstseizoen begint. Geniet van de schoonheid en de warme sfeer die groenblijvende najaarsplanten aan je tuin kunnen geven!

Lees meer over vaste planten!

9 Populaire najaarsplanten

Het najaar brengt niet alleen verandering in het weer en de kleuren van de natuur, maar het biedt ook een overvloed aan bloeiende planten die je tuin kunnen transformeren tot een ware herfstoase. Met de zomer die langzaam plaatsmaakt voor de herfst, is het tijd om te ontdekken welke planten de show stelen met hun prachtige bloemen en kleuren. 

1. Herfstaster (Aster novi-belgii)

De herfstaster is een echte blikvanger in de najaarstuin. Met zijn kleurrijke bloemen in tinten van paars, roze, blauw en wit, voegt deze plant een vleugje speelse elegantie toe aan elke tuin. Bovendien trekt de herfstaster vlinders en bijen aan, waardoor je tuin een levendige plek wordt. Zorg ervoor dat je deze plant op een zonnige plek plant met goed doorlatende grond voor optimale bloei.

2. Herfstanemoon (Anemone)

De herfstanemoon is een andere charmeur die in de nazomer tot laat in de herfst bloeit. De delicate bloemen in verschillende tinten wit, roze en paars staan prachtig in combinatie met het veranderende herfstblad. Ze gedijen goed in halfschaduwrijke gebieden en vochtige, goed doorlatende grond. De herfstanemoon is een perfecte keuze om een vleugje romantiek aan je tuin toe te voegen.

3. Japanse Haver (Miscanthus sinensis)

Als je op zoek bent naar een siergras dat de herfsttuin een unieke uitstraling geeft, dan is de Japanse Haver een uitstekende keuze. Dit sierlijke gras heeft prachtige zilverachtige pluimen die in het najaar een prachtige gouden kleur krijgen. Het geeft je tuin een rustieke charme en zorgt voor een mooie achtergrond voor andere bloeiende planten. De Japanse Haver gedijt goed in de volle zon en heeft weinig onderhoud nodig.

4. Sedum (Hylotelephium spectabile)

Sedum, ook bekend als Hemelsleutel, is een winterharde succulent die bekend staat om zijn dikke, vlezige bladeren en weelderige bloei. In de herfst transformeren de bloemen van Sedum in prachtige tinten rood, roze en paars, waardoor je tuin een warme en uitnodigende sfeer krijgt. Deze plant gedijt goed in de volle zon en droge, goed doorlatende grond, waardoor het een perfecte keuze is voor die zonnige plekjes in je tuin.

5. Chrysanten (Chrysanthemum)

Chrysanten zijn onmisbaar in een najaarstuin en staan bekend om hun kleurrijke en gevarieerde bloemen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren, waardoor je talloze mogelijkheden hebt om je tuin te versieren. Van helder geel en diep oranje tot zachte pasteltinten, chrysanten voegen een explosie van kleur toe aan je herfstlandschap. Plant ze in goed doorlatende grond en geef ze regelmatig water voor een overvloedige bloei.

6. Vlinderstruik (Buddleja davidii):

De vlinderstruik, ook wel bekend als Buddleja, is een veelzijdige en geliefde struik in de tuin. Hoewel hij vooral bekend staat om zijn overvloedige bloei in de zomer, kan deze prachtige struik ook tot laat in het najaar bloeien. Met zijn lange, kleurrijke bloemtrossen trekt de vlinderstruik een overvloed aan vlinders, bijen en andere bestuivers aan, waardoor je tuin een bruisende en levendige plek wordt. Hij gedijt het beste in de volle zon en in goed doorlatende grond. Door regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je nieuwe bloei en kun je tot ver in het najaar genieten van de kleurrijke pracht van de vlinderstruik.

7. Hebe (Hebe):

Hebe's zijn wintergroene struiken die het hele jaar door kleur en vitaliteit toevoegen aan je tuin. Ze zijn er in verschillende variëteiten, variërend in grootte, bladkleur en bloemvorm. Sommige hebe's hebben zelfs prachtige bloemen in het najaar, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op je najaarstuin. Deze onderhoudsarme struiken gedijen goed in de volle zon of halfschaduw en stellen weinig eisen aan de grond. Met hun opvallende bloemen en aantrekkelijke bladeren zijn hebe's een uitstekende keuze om kleur en structuur aan je tuin toe te voegen, zelfs wanneer andere planten in rust zijn.

8. Kardoen (Cynara cardunculus):

Kardoen is een imposante plant met grote, decoratieve bladeren en paarse bloemen die verschijnen in het najaar. Deze vaste plant voegt een vleugje exotisme toe aan je tuin en is bovendien aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Kardoen is winterhard en gedijt goed in de volle zon en goed doorlatende grond. Vanwege zijn forse formaat is het belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de kardoen om te groeien. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, bevorder je de groei van nieuwe bloemknoppen en kun je tot laat in het najaar genieten van de opvallende paarse bloemen en het weelderige blad van de kardoen.

9. Japanse Anemoon (Anemone hupehensis):

De Japanse Anemoon is een charmante en elegante bloeier die zijn prachtige bloemen in het najaar laat zien. Met zijn sierlijke bloemen in verschillende tinten roze en wit voegt deze vaste plant een vleugje romantiek en elegantie toe aan je herfstlandschap. De Japanse Anemoon gedijt goed in halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Met zijn lange bloeiperiode en aantrekkelijke bloemen trekt deze plant vlinders en bijen aan, waardoor je tuin een levendige en bruisende plek wordt, zelfs wanneer andere planten in rust zijn.

Kom gerust langs!