• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Aaltjes: een biologisch bestrijdingsmiddel

Aaltjes: een biologisch bestrijdingsmiddel

Heb je al eens van aaltjes gehoord? Deze wormachtige beestjes zijn hét milieuvriendelijke middel tegen ongedierte als slakken, kevers, luizen en mieren. Aaltjes kunnen jouw sier- of moestuin met al hun kracht beschermen, zonder dat omringend groen daar last van heeft. Tijd om eens dieper in te gaan op deze superhelden. Wat zijn aaltjes precies en wanneer moet je ze in huis halen? Natuurlijk Tilburg vertelt je meer! 

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn het biologische wapen van elke tuinfan. Je ziet ze niet, maar deze nuttige aaltjes doen er alles aan om jouw tuin te beschermen tegen ongenode gasten. Het zijn microscopisch kleine wezens, die het op vijandige insecten hebben gemunt. Ze laten bacteriën vrij in het lichaam om ze te doden. Ze zijn zó klein dat de aaltjes zich, eenmaal binnen in de boosdoener, vliegensvlug vermenigvuldigen. Zo gaat het plaaginsect binnen 3 dagen dood. Vervolgens gaan de aaltjes snel op zoek naar nieuwe insecten, waar ze zich in kunnen nestelen. Is de plaag opgelost? Dan sterven de aaltjes vanzelf uit en worden ze opgenomen in de natuurlijke kringloop. 

Meer over ongediertebestrijding

Waarom bestrijden?

Slakken, kevers, rupsen, motten en luizen zijn hoogstwaarschijnlijk niet je beste vrienden. Ze vinden immers veel van de beplanting die in de moes- of siertuin groeit behoorlijk lekker. Zonde! Gelukkig zijn er oplossingen om die vijanden uit de tuin te weren, zonder dat je direct naar het gif hoeft te grijpen. Dit kan je probleem oplossen, maar de kans is groot dat je andere beplanting niet blij wordt van die chemische stoffen. Aaltjes kunnen een groot aantal van die ongewenste indringers op een biologische manier bestrijden. Het zijn namelijk de natuurlijke vijanden van veel insecten.

Wanneer moet je aaltjes gebruiken?

Er zijn verschillende plagen die jouw groen kunnen teisteren. Omdat aaltjes zich specifiek op één vijand richten, is het belangrijk eerst te constateren met welke narigheid jouw planten te maken hebben. De meest voorkopende plagen zijn:

  1. Mieren
  2. Slakken
  3. Rouwvliegjes
  4. Pissebedden
  5. Emelten (larven van de langpootmug)
  6. Bladluis
  7. Engerlingen (larven van de kever)

Welke soort aaltjes moet ik gebruiken?

In tegenstelling tot een chemische spray, richten nematoden zich specifiek op een bepaalde plaag, zodat andere planten of dieren niet worden aangetast. Er is dus niet één soort aaltje. Met meer dan 30 soorten is het zeer belangrijk om de aaltjes te kiezen die passen bij het soort plaag dat je tegen wilt gaan.

Tip! Wij verkopen onder andere de producten van kwaliteitsmerk ECOstyle. Check altijd de instructies op de verpakking wanneer je met de aaltjes aan de slag gaat. 

Aaltjes kopen? Kom langs bij Natuurlijk Tilburg

Ben je op zoek naar een doelgerichte, goedkope en effectieve manier om die nare insectenplaag tegen te gaan? Met aaltjes ga je op biologische wijze de strijd aan! Met het assortiment natuurlijke vijanden van tuincentrum Natuurlijk Tilburg zullen je planten weer stralen als vanouds. Kijk rond in onze winkel of laat je goed adviseren door een van onze medewerkers. Wil je meer weten over biologisch bestrijden? Wij kunnen je er alles over vertellen

Contact & Openingstijden