• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Beter bestrijden = Natuurlijk bestrijden!

Bladluizen duurzaam bestrijden op 2 manieren

Bladluizen in je tuin

Bladluizen in je tuin, niet iets om blij van te worden... Ze planten zich ontzettend snel voort (daar hebben de vrouwtjes zelfs geen mannetjes voor nodig). Wist je dat je in één jaar tijd wel 15 (!) generaties bladluis in 1 plant kunt hebben? Ze boren zich met hun hoofd in het blad, bloem of stengel van je plant en drinken uit de sapstroom. Heerlijk zoet! Mieren zijn weer gek op de zoete uitwerpselen van de bladluizen, dus ze beschermen de luizen zelfs tegen indringers. Bladluizen en mieren zul je dus veel tegelijk tegenkomen.

1. Het liefste lieveheersbeestje!

De larven van lieveheersbeestjes eten tot wel 60 bladluizen op een dag en een volwassen exemplaar heeft geen moeite met 100 bladluizen per dag. Larven van lieveheersbeestjes zijn te koop bij ons tuincentrum en daarnaast kun je ook volwassen varianten te verplaatsen. Het is even een eetfestijn, maar als er genoeg lieveheersbeestjes zijn, zullen zij zeker de strijd winnen!

2. Oorwormen stelen de show!

De meeste mensen zijn er niet gek op, maar ze zijn erg nuttig: oorwormen! Ze zijn namelijk dol op bladluizen (en de wollige bloedluis, die je vaak op appels vindt). Overwinteren doen ze in de grond, maar bij warmer weer zoeken ze een nieuw nestje. Een nep-nest maak je met gemak zelf, door een hand stro in het gat van een terracotta pot vast te zetten en dit dicht boven de grond te hangen. Ze kruipen ze er gemakkelijk in. Je kunt hem steeds iets dichterbij de bladluis hangen, dan weet de oorworm zijn weg wel te vinden!

Slakken natuurlijk bestrijden: 3 manieren

Gek op slakken!

Heeft het geregend? Dan zie je ze overal: Slakken op zoek naar eten! Ze zijn erg nuttig, want wist je dat slakken echte schoonmakers zijn? Ze zetten oude plantenresten namelijk gratis om naar voedingsstoffen voor je planten! Totdat ze hun oog hebben laten vallen op je planten, in plaats van plantenresten...

1. Dag Zanglijster!

De Zanglijster is gek op slakken! Het enige wat hij nodig heeft is een tegen op een beschutte plek. Hier slaat hij de slakken namelijk graag stuk. Wil je dus van je slakken af? Dan is het slim om Zanglijsters naar je tuin te lokken die hier en daar onder een struik een tegel neer te leggen.

2. Hallo egel!

Een schaaltje water, rommeltje hoekjes (die bladeren mag je gerust laten liggen daar onder die struik) en wat gaten onderaan je schutting... Zo creëer je de perfecte plek voor egels! Deze vrienden wil je graag in je tuin hebben als je overlast hebt van slakken. Slakken staan bij de egeltjes namelijk graag op het menu!

3. Bewaren die koffieprut!

Gooi je koffieprut niet weg! Dit komt goed van pas als je een tuin hebt! Naast het feit dat het een goede natuurlijke planten- en bodemvoeding is, zijn slakken er niet dol op... In tegendeel zelfs! Slakken pakken massaal hun biezen als je jouw gebruikte koffieprut tegenkomen. Jammer voor hen, maar fijn voor jou, want nu blijven jouw planten intact!

De eikenprocessierups natuurlijk bestrijden doe je zo!

Nee, niet de eikenprocessierups!

Een 'populaire' plaag in Nederland is de eikenprocessierups! Overdag zitten ze veilig in hun nestje en iedere avond gaan ze met zijn allen op zoek naar hun lievelingsmaaltje: eikenblad! Ze eten lekker door en gaan van boom tot boom, vooral in die veel geziene eikenbomen lanen in Nederland, waar daaronder netjes gesnoeid wordt. Zo hebben de rupsen vrij baan! Treur niet: ze hebben ook natuurlijke vijanden...

1. Haal vogels naar je tuin!

Kom je een eikenprocessierups tegen in je tuin? Probeer dan zoveel mogelijk vogels naar je tuin toe te lokken! Ze eten met gemak een nest rupsen helemaal leeg, en deze rupsen zijn het lievelingskostje van jonge vogels. Hang dus nestkasten op en maak je tuin aantrekkelijk voor vogels. Vooral spreeuwen, koolmezen, mussen en kauwen kunnen jouw eikenboom redden!

2. Sluipwespen en bloemen!

Naast vogels heb je ook veel aan bepaalde insecten. Neem bijvoorbeeld sluipwespen en -vliegen. Zij voeden zich met nectar en daar zijn bloemen voor nodig. Maai dus vooral NIET rond de eikenbomen, zodat de sluipwespen en -vliegen een beschut plekje hebben om te eten. Je kunt zelfs opzettelijk bloemen rondom eikenbomen planten. Als ze hun buikje vol hebben, dan leggen ze hun eitjes IN de rupsjes. De larven komen uit en eten de rups vanuit binnen op. De rupsen worden dus geen vlinders, kunnen zich niet voortplanten en gaan dood door de larven.

3. Hang vleesmuiskastjes op

Ze zien er wat angstig uit misschien, mar vleermuizen zijn erg nuttige dieren! Helemaal als je bezoek hebt van de eikenprocessierups... Door wat vleermuiskastjes in je buitenruimte op te hangen, hebben zij een beschut plekje en voorzie je ze tegelijkertijd van een lopend buffet aan vlinders! Dit lijkt wat vergezocht, maar hierdoor kan de plaag zich niet voortzetten. Er is geen voortplanting zonder vlinders, dus als je er bijtijds bij bent, dan druk je de plaag zo de kop in!