• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Buitenkijken bij Inge de Heer: Ruim, groen en sfeervol.

 

Wie: Inge de Heer
Woont in: Ringbaan West, Tilburg
Woont samen met: Haar man, hun 5 kinderen en 2 honden.

 

Bij binnenkomst worden we luid blaffend begroet door Teun en Bram, de vrolijke viervoeters van het gezin. De smaakvolle inrichting van het huis en het zicht op de groene, ruimtelijke tuin valt ons direct op. Alles is perfect op elkaar afgestemd, de sfeer van het karakteristieke huis is behouden en het huis ademend “leven”. 

Een echt familiehuis

‘Het was een oud jaren ’50 huis toen we het kochten. Overal stonden muren en waren hokjes’. Inge wijst naar verschillende plaatsen in huis. Het gezin woont hier nu 6 jaar. ‘We hebben het destijds in samenspraak met een interieurbouwer ontworpen. Zo hebben de kinderen hier bijvoorbeeld hun eigen loungehoek’. We stappen een ruimte binnen die uitnodigt om te “chillen”. We lopen door naar de zithoek. ‘Ik moet zeggen dat we meestal in onze leefkeuken zitten’. Naast de keuken is ook nog een bijkeuken die dienst doet als washok en plaats biedt aan de vogels van het gezin. De gehele benedenverdieping straalt sfeer, maar vooral ook ruimte uit. ‘We zijn een samengesteld gezin met 5 kinderen. Alles moet hier dus ruim zijn. Ons huis telt 3 verdiepingen en we hebben 7 slaapkamers, 3 badkamers en 4 toiletten’. En dat midden in het centrum van Tilburg. Zoveel ruimte hadden wij hier niet verwacht. 

‘Ons huis is overigens altijd zo’, lacht Inge. ‘Ik heb dus niet speciaal mijn best gedaan omdat jullie zouden komen. Je kunt het navragen bij de kinderen. Persoonlijk vind ik dat als je woont zoals wij, je daar als bewoners respect en waardering voor moet hebben’. Het geheim van het gezin is om alle spullen die ze gebruiken ook direct weer op te ruimen na gebruik. ‘Dat geldt ook voor onze kinderen. Ze mogen doen wat ze willen, maar in de avond wordt alles weer opgeruimd’. Zelf heeft Inge drie kinderen. Van haar partner kreeg zij nog eens twee bonusdochters in huis. ‘Ik vind stiefkinderen altijd zo’n naar woord. Op de één of andere manier zit daar een negatieve lading aan vast’. 

Aan ideeën en creativiteit geen gebrek​

Inge heeft altijd al in Tilburg gewoond. ‘Ik woonde op de Ringbaan Zuid. Dat was ook een mooi ruim huis. Ik woonde er een tijd alleen met mijn kinderen. Mijn eerste man is overleden. Samen met mijn nieuwe man heb ik dit huis gekocht en hebben we het samen helemaal opgeknapt. Hij komt oorspronkelijk uit Goirle’. Dat het stel handig en creatief is blijkt wel uit het feit dat ze alles zelf hebben bedacht in huis en met hulp van anderen hun wensen hebben gerealiseerd.  

‘De tuin moest destijds wel flink aangepakt worden, net zoals het huis’, vertelt Inge. ‘Buxushaagjes waren typerend voor de jaren ’50. Onze tuin stond er vol mee, maar ze waren nagenoeg allemaal dood. Het gazon lag er ook al jaren en zat vol met hobbels. Eigenlijk hebben we alles vernieuwd, behalve de buitenmuren, die zijn blijven staan. Daarnaast doken we 1,5 meter de grond in en ons dak werd gelift’. Waarom er werd gegraven wordt al snel duidelijk. Naast het vernieuwen van de riolering werd er ook een wijnkeldertje gemaakt. ‘Voor de tuin hebben we een ontwerp laten maken en hebben dat vervolgens met eigen mensen gerealiseerd. Door dit zo te doen hebben we zo’n 75% op de kosten kunnen besparen’. Betekent dit dan ook dat Inge beschikt over groene vingers? ‘Alles wat je ziet aan potten, accessoires en klein onderhoud doe ik zelf. Voor de grotere klussen komt onze tuinman, gemiddeld 1 x per 6 weken. Mijn inspiratie doe ik op via Instagram en in het voor- en najaar bezoek ik diverse tuincentra. Ik maak dan foto’s van dingen die ik mooi vind en zo ontstaan er dan weer plannen’. Ook was het via Instagram dat Inge kennismaakte met Natuurlijk Tilburg. ‘Mijn kinderen mopperen altijd dat ik op Instagram zit, alsof dat niets voor mij is. Echter gebruik ik Instagram al vanaf dag één! Niet alleen voor inspiratie maar ik ontdek er ook regelmatig nieuwe restaurantjes mee of ik koop er spulletjes’. 

Ondertussen dat wij nog wat rondkijken en praten zet Inge een vers kopje cappuccino. Het servies dat ze hiervoor gebruikt valt op. ‘Het is van een merk (UNC), die dit soort kopjes verkopen in allerlei kleuren. Ze mogen niet in de vaatwasser, dus was ik ze met de hand af. Om eerlijk te zijn heb ik een schaaltjes en bekers tik’. 

Een tweede huis

We nemen plaats buiten op het terras. Teun (12 jaar oud) en Bram (6 jaar oud), de teckels van het gezin struinen wat rond in de tuin. ‘De honden hebben hun eigen plekje in huis, achter de bank. Dan kunnen ze lekker naar buiten kijken. Zodra ik een plaid op de bank leg weten ze hoe laat het is’, lacht Inge. ‘Ze mogen dan namelijk op de bank’.

Het valt ons op dat, ondanks de verkeersdrukte rondom het huis, je dat hier nauwelijks hoort. Ondertussen schuift Inge het badmintonnet wat op. ‘Overdag, maar ook ’s avonds wordt hier veel gebadmintond. We gebruiken de tuin erg veel. Het is een echt verlengstuk van ons huis’. We zien in de tuin inderdaad meerdere zitjes, maar ook veel gras en een zwembad. ‘Onze voortuin hebben we bewust heel strak gehouden in de kleuren wit en lila. Voor onze achtertuin vonden we het belangrijk dat het een knusse plek zou worden met veel bij -en vlindervriendelijke planten. Nu valt het mee, maar doorgaans is het hier een drukte van jewelste met bijen en hommels’. Vanaf het terras zien we inderdaad een bedrijvigheid tussen de bloemen en planten. 

Als we wat verder naar achter lopen in de tuin komen we bij het wellness gedeelte. Deze plek in de tuin straalt een “Ibizasfeer” uit. ‘We noemen het ook weleens tuin nummer 3’. Achter in de tuin, bij het zwembad, staat een huisje waarin een volwaardige badkamer blijkt te zitten, maar ook een keukentje, tv-hoek en een jacuzzi. Ook staan er palmbomen. ‘Vannacht nog heeft mijn zoon hier met een vriendje geslapen’. Het huisje is helemaal dicht te maken met de schuifwanden en gordijnen. Aan privacy dus geen gebrek. ‘Ideaal ook voor onze meiden wanneer ze hier zitten met hun vriendjes’, grapt Inge. ‘Maar ook toen de coronamaatregelen wat versoepeld werden en we weer bezoek konden ontvangen hebben we hier veel gezeten. In de buitenlucht, met voldoende afstand’. 

Vanuit de tuin kunnen we nog een blik werpen op het huis. De grote dakkapel op de bovenste verdieping trekt de aandacht ‘Dat biedt zoveel ruimte. We kunnen overal goed staan, geen schuine kanten’. Ook het balkon op de eerste verdieping valt op door zijn ruimte. 

Het gezin beschikt ook over een grote BBQ. ‘We zijn graag thuis. Met mooi weer hoeven wij niet weg. We verblijven lekker in onze tuin. Fruitsalade, kannetje water op tafel en in de avond lekker BBQ’en met elkaar’. Ontbijten, lunchen en dineren doet het gezin wel altijd binnen. ‘Ik vind het niet zo prettig om buiten te eten als het warm is. Gek hè, eigenlijk. Lekker borrelen met een hapje of BBQ’en daarentegen weer wel’. 

Een zee van ruimte midden in de stad​

We zijn enigszins wat verbaasd. Zoveel ruimte, een perceel van 1000 m2, dicht bij het centrum hadden wij niet verwacht. ‘Daarom vond ik het zo leuk om ons huis aan jullie te laten zien. Een heleboel mensen weten dit niet’. Het centrum bevindt zich op 5 minuutjes fietsen, als ook de scholen van de kinderen. 

De kleuren van de accessoires in de tuin en in het huis lijken allemaal op elkaar afgestemd. ‘Dat is ook zo. Boven heb ik een aantal dozen met diverse accessoires. Met de wisseling van het seizoen geef ik ons hele huis in één dag weer een totaal andere uitstraling. Alleen onze kunst blijft hangen. Ik koop uiteraard ook steeds weer wat nieuwe spulletjes en de spulletjes die ik niet meer wil gebruiken verzamel ik in onze garage. Deze worden dan opgehaald door iemand die ik goed ken en die het financieel wat minder goed heeft’. 

Voorkeur voor één specifieke winkel heeft Inge niet. ‘Ik struin alle tuincentra af, maar koop ook gerust eens wat spulletjes bij de Action. Net als met kleding vind ik dat belangrijk om te mixen en matchen’. Zowel in het huis als in de tuin is te zien dat alles met zorg is samengesteld. ‘Ik ben er altijd mee bezig, maar omdat we nu vanwege corona meer thuis zijn, let ik er nog meer op’. Normaal gesproken viert het gezin hun vakanties in het buitenland. Hun favoriete plek is Zuid-Spanje. ‘Je bent dan echt even weg. Je hoeft even niets te doen. Thuis blijf je toch altijd bezig en is het altijd druk’. Zowel de kinderen van het gezin als het stel zelf ontvangen veel vrienden. ‘Het kan hier soms een drukke bedoeling zijn waarbij de lucht zich vult met muziek, gesprekken en gelach’. Gelukkig wonen er in de omgeving veelal gelijkgestemden. Mensen die kinderen gewend zijn en ook heeft het gezin goed contact met hun buren. Om de rust op te zoeken gaat het echtpaar ook graag eens een weekje weg. ‘Mijn man reist voor zijn werk 4 dagen per week, wat betekent dat hij soms 5 vluchten per week heeft. Er samen even een weekendje tussenuit is dan fijn. Dat kan ook wat makkelijker nu de kinderen wat groter worden’.

Duurzaam en diervriendelijk

Ondertussen vliegt er een duif voorbij. ‘We hebben momenteel nog één nestje duiven in de tuin. We hadden er vijf’. Om de paden schoon te houden veegt Inge regelmatig en verwijdert ze het onkruid. ‘Goed bijhouden, daar gaat het om. Doe je dat niet, dan heb je binnen drie weken een heleboel onkruid tussen je stenen’. Dagelijks is Inge zo’n twee uur in de tuin aan het werk. 

De tuin heeft nog een duurzame verrassing. Namelijk een put voor grondwater. ‘Al het water voor onze tuin en het zwembad komt uit deze put. Ons beregeningssysteem zit hier ook op aangesloten’. Dat verklaart meteen waarom het gras zo mooi groen is. Op een klein plekje na dan. ‘Dit voorjaar hebben we de trampoline laten verwijderen. Onze kinderen maakten daar geen gebruik meer van en op deze manier hebben we weer wat meer ruimte’. 

Vanaf het terras heb je ook zicht op een appelboom. Deze brengt een bijzonder verhaal met zich mee. ‘De appelboom is me dierbaar. Deze kocht ik samen met mijn eerste man, de vader van mijn kinderen. Toen ik hierheen verhuisde heb ik de appelboom meegenomen. Elk jaar hebben we er appeltjes van’.