• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Buitenkijken bij Marion van Doremalen: Kleurrijk, persoonlijk en vol leven.


Wie: Marion van Doremalen
Woont in: De Reeshof, Tilburg
Woont samen met: Haar man Rene van Rooij en een Uromstyx Acanthinura (Hagedis) en Testudo Greaca nabeulensis (Tunesische dwerglandschildpad)


We worden direct hartelijk ontvangen. Na een groet op afstand neemt Marion ons direct mee naar de tuin. We vangen een glimp op van haar prachtig ingericht huis, waar we meteen nieuwsgierig worden door een paar opvallende eye-catchers. Na een stap in de tuin valt op hoe prachtig de bloemen en het groen erbij staan. De tuin nodigt uit om in te gaan zitten en is gelegen op het zuiden. Alles voelt nieuw en goed onderhouden.

Tuin als verlengstuk van het huis

‘Onlangs hebben we de tegels in de achtertuin vernieuwd. Wat groter van formaat en onderhoudsvriendelijker. De overkapping hadden we al maar hebben we vorig jaar afgezet met glas zodat we er nu ook gebruik van maken in het vroege voorjaar of najaar’. Hiermee is het een verlengstuk van de woonkamer geworden. Ook de schutting heeft onlangs een likje beits gehad. We nemen plaats in de tuin. Al snel blijkt dat de tuin de favoriete plek is van Marion. ‘Eigenlijk alleen in de winter zit ik graag in de woonkamer, in huis’. Vanwege de ligging is de tuin altijd volop in de zon. De meerdere zitjes bieden gelegenheid om ook de schaduw op te zoeken. ‘We eten eigenlijk ook iedere avond buiten. Daarnaast vind ik het ook heerlijk wanneer het regent om onder de veranda te zitten. Dat geluid vind ik zo prettig en doet me denken aan vroeger. Dan mochten we van mijn vader in de auto gaan zitten om naar de regen te luisteren’.

Een boom met een verhaal

In de tuin staat een prachtige grote olijfboom. ‘Deze is aangeschaft toen ons eerste kleinkind werd geboren, nu bijna 2 jaar geleden. Inmiddels hebben we een tweede kleinkind en beide namen hangen in de boom’. De boom staat in een geïsoleerde pot, waardoor deze in de winter buiten kan blijven staan. Het onderhoud van de boom wordt gedaan door de kweker waar de boom is gekocht. ‘Ons oudste kleinkind hebben we al even niet gezien, omdat het gezin in Australië woont. Vanwege het coronavirus zal het nog wat langer gaan duren voordat we elkaar weer kunnen zien’. Ons oog valt op een aantal kleine stekjes. ‘De scheuten die in de pot ontstaan probeer ik het met wortel uit te trekken en te stekken. Dit jaar is het eindelijk gelukt, een van de stekjes is inmiddels al ruim 15 cm hoog.’

Stekken en biodiversiteit

De groene vingers blijken in de familie te zitten. Marion vertelt dat zij en haar man graag een natuurlijk dak op de veranda hadden gewild, aangelegd met sedum planten. Maar omdat eerst de achtertuin onder handen werd genomen schoof het plan van het natuurlijke dak wat vooruit. ‘Mijn moeder is alvast begonnen en kweekt nu op haar balkon sedum plantjes, waar ik de stekjes van krijg. De plantjes hebben een plekje gekregen bij Boeddha in de tuin, we verzorgen ze goed en mijn moeder stekt elke keer weer wat plantjes. Het is een leuk begin, maar het groene dak zal er op deze manier niet komen, want het dak is van iets grotere oppervlakte’, lacht Marion. Daarop staat inmiddels een bijenhotel en in de tuin zijn “bijen-planten” aanwezig. In de tuin is volop bedrijvigheid te zien van allerlei insecten.

Marion experimenteert graag met diverse planten. Zo ook met cactussen, welke ook de plant van de maand augustus is. ‘De schijfcactus heeft het niet goed gedaan. Mogelijk was het toch te warm’. Een teveel aan water lijkt het meer voor de hand te liggen. Een cactus kan namelijk goed tegen de volle zon en heeft zeer weinig water nodig. ‘De andere cactussen doen het goed. Ze stonden onlangs vol in bloei. Daarnaast zijn enkelen van die je hier ziet door mijzelf gestekt’.

Wat ons ook opvalt is de regenton. ‘We gebruiken eerst het water uit de regenton voor het bewateren van onze tuin. Met name de olijfboom heeft veel water nodig. Omdat onze tuin nagenoeg verhard is, vonden we dit wel het minste wat we terug konden voor de natuur’. 

Door het vochtige, maar ook warme weer van de afgelopen tijd, krijgt spint de kans zich te ontwikkelen. Spint is een infectie van mijten op de plant. Ze tasten de plant aan door voedingsstoffen te onttrekken aan de plant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding. ‘Ik heb hiervoor bij het tuincentrum een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel gekocht. Daarmee behandel ik de planten nu’. De hosta (ook wel hartlelie genoemd) is favoriet bij de naaktslakken. ‘Op sommige avonden zitten er wel tien in de tuin.

Marion is niet de enige in huis die van de warmte houdt. In de woonkamer is een terrarium gesitueerd die plaats biedt aan een schildpad en hagedis. ‘Een hobby van mij. Mijn man bouwt de terrariums voor mij. Vroeger hadden we een hele hoek in huis, nu is het enkel nog het terrarium onder de trap’.

Aan creativiteit geen gebrek

De katjesboom in de voortuin wordt inmiddels gebruikt voor creatieve doeleinden. ‘De takken die ik snoei gebruik ik om de wand bij onze veranda te decoreren. Weggooien doe ik niet zomaar en ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. Zo was onze Boeddha voorheen een waterornament. Een oude bloempot van mijn oma, die zelf 100 jaar is geworden, heeft bij ons een tweede leven gekregen. Op de pot is een salamander te zien wat past bij mijn liefde voor reptielen en daarnaast herinnert het me aan mijn oma’. De houten schildpad werd ooit door haar man en dochter vanuit Bali meegenomen. ‘Ik kijk regelmatig op Pinterest en doe daar leuke ideeën op. Ook kijken we graag naar tuinen van andere mensen’. Toch is de tuin heel eigen en persoonlijk. Mede door ook het plaatsen van foto’s, onder andere van de kleinkinderen.

Voor advies gaat Marion graag naar het tuincentrum. Het natuurlijke aspect spreekt haar aan en past bij de manier van tuinieren van het echtpaar. Zo kochten ze daar onlangs de bamboe, welke ook in de winter mooi groen blijft. Maar ook voor advies over eventuele giftige planten in hun tuin. ‘Stel je voor dat hier binnenkort onze kleinkinderen door de tuin lopen’. Marion heeft nog slechte herinneringen aan een voorval met één van haar hagedissen destijds. ‘Ik gaf per ongeluk, een voor het dier, giftige bloem en binnen een uur was het beestje dood. Dat vond ik zo vreselijk’.

Toekomst wensen

Het opknappen van de voortuin staat nog op de wensenlijst. ‘Ik merk dat mijn man en ik wat ouder worden. Waar we voorheen eigenlijk alles zelf deden, zoals ook het leggen van de vlonders in onze achtertuin, merk ik dat we inmiddels wat minder energie hebben voor dat soort grote projecten. Daarnaast heeft mijn man een fysiek actieve baan en zit ik op kantoor. Hij is dus ook blij als hij eens niets hoeft te doen. Maar wie weet, in de toekomst, of samen met onze buren waar we een prettig contact mee hebben. We genieten nu vooral onze tuin en zijn er nog elke dag heel erg blij mee’.