• Natuurlijk helpen wij klanten!
 • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
 • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Beplantingsplan S.O.S.

Is het tijd om de tuin flink onder handen te nemen? Weet je alleen niet zo goed waar en hoe je moet beginnen? Een beplantingsplan kan een goede start zijn en je een mooi overzicht bieden!
 

Stap 1: Grondonderzoek

Om goed van start te gaan is een grondonderzoek een slimme start. Bij ons in het tuincentrum kun je een test kopen die je zelf kunt uitvoeren. Met deze kennis kun je namelijk gericht planten kiezen die het goed doen in een bepaalde grondsoort én weet je gelijk hoe je deze het beste kunt behandelen!
 

Stap 2: Standplaats

Nu je weet met wat voor grond je te maken hebt is de tweede stap natuurlijk de standplaats. Ligt het gedeelte van de tuin wat je wilt inrichten in de zon, het grootste gedeelte van de dag in de schaduw of wisselt dit af? Als je bij ons voor tuinplanten komt kijken, hebben wij het je extra gemakkelijk gemaakt. Onze planten hebben wij namelijk op standplaats gesorteerd, zodat je gelijk overzichtelijk hebt welke planten je zou kunnen kiezen.

Stap 3: Afscheiding tuin

Wil je de tuin afscheiden van de buitenwereld (of buren)? Dan heb je verschillende opties! Je kunt kiezen voor een groene haag, wat natuurlijk goed is voor de vogels. Een plek om te schuilen is altijd welkom! Je kunt ook kiezen voor een schutting en hier mooie klimplanten tegenaan zetten. Een schutting kun je natuurlijk ook nog extra aankleden met vogelhuisjes, lantaarns of buitenverlichting of andere plantenbakken. 

 

Groen graag!

Natuurlijk kijk je nóg liever tegen iets aan wat in de winterperiode ook mooi groen blijft. Op het gebied van klimplanten kun je dan kiezen voor een Hedera / Klimop, de Clematis met mooie bloemen, of bijvoorbeeld een Kamperfoelie of klim Jasmijn. Op het gebied van een haag zou je kunnen denken aan een Taxus, Blauwe regen / Wisteria, Klimhortensia, Leylandcipress, Hulst of Akebia Quinata.


Stap 4: Sfeer bepalen!

Stiekem het leukste van allemaal, het bepalen van de stijl van je tuin! Ben je gek op een Engelse en romantische tuin met veel Rozen erin, of kies je voor een wilde border met veel bloemen? Heb je een kleur die je graag terug ziet komen (groen / wit of wit / paars) of mag het lekker bont? Wil je een tuin waar je uit kunt eten of een tuin die veel bloemen en vlinders aantrekt? Er is van alles mogelijk en wij helpen je graag met kiezen!

Tips voor de border

Naast onze inspiratie aan beplantingsplannen, zijn er natuurlijk ook nog een aantal standaard tips om in je achterhoofd te houden.

 • Verschillende soorten planten zijn leuk, maar maak er geen rommeltje van. Zorg dus wel voor groepjes van steeds 3 tot 5 dezelfde planten en bedenk van tevoren welke planten mooi bij elkaar zouden passen.
   
 • Afwisseling is speels, dus met dat in het achterhoofd is het leuk om te letten op hoogtes van de planten én de bloeitijden. Zo kun je de wat hogere planten achteraan zetten en steeds lager naar voren toe werken. Het is ook leuk om te letten op luchtigheid en dichtheid van planten, zodat je hierin kunt variëren. Zo creëer je eenheid zonder dat het saai wordt. 
   
 • Ga je voor een natuurlijke uitstraling? Vergeet dan de siergrassen niet!
   
 • Een wintergroene basis is wel zo gezellig, dus neem dit zeker mee in je ontwerp.


Hoe nu verder?

Nu zal je misschien denken: leuk al die tips, maar hoe maak ik nu een plan? Wij hebben een aantal leuke plannen (met bijbehorende planten) voor je samengesteld om je een goede basis te geven, vanuit waar je zelf aanpassingen kunt doen. Vind je een plant niet zo leuk? Dan ruil je hem in voor een andere! Je kunt de planten mooi in groepjes plaatsen, dit is afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt. Kijk dus even goed wat de plantafstand is op de etiketten, zodat je het plan met gemak kunt aanpassen naar je eigen beschikbare ruimte!