Eten uit eigen tuin: extra lekker!
Planten en bomen in je tuin zetten, waar je later van kunt oogsten is natuurlijk een ontzettend leuk project! Ook is het extra lekker! Al die moeite die je gedaan hebt en dan na weken en maanden water geven, onkruid weghalen en lief toespreken is daar dan eindelijk die courgette, dat bosje wortels of die verse tijm, waar je zolang op gewacht hebt. Bijna zonde om te plukken, maar wel extra genieten!
Je kunt natuurlijk ontzettend veel kanten op als je wilt eten uit eigen tuin en daar hoef je niet direct een moestuin voor te starten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een appelboom, druiven klimplant, blauwe bessen struik, eetbare bloemen of een kruidenhoek? Misschien wil je wel zelf thee maken of op zoek naar de lekkerste ingrediënten voor je eigen jam? Het kan allemaal in jouw tuin of zelfs op jouw balkon!
Smullen maar!
Je kunt natuurlijk helemaal los gaan en alleen maar eetbare planten of bomen in je tuin zetten. De hele dag smullen uit eigen tuin! Nou ja, als het seizoen ernaar is dan natuurlijk. Het is wel gezellig als je buiten het groei en bloeiseizoen ook nog wat te bekijken hebt en dat het dan geen lege en kale boel is. Daarom adviseren wij om altijd wat groenblijvers tussen je eetbare planten, bomen en struiken te zetten. Zo heb je het jaar rond een sfeervolle tuin. Wissel ook lekker af met verschillende hoogtes en structuren. Dat geeft een speels effect!
Met dit lijstje heb je een mooie selectie aan gevarieerde eetbare planten en bomen bij elkaar. Deze combinatie gaat mooi samen, maar voel je vooral vrij om hierin nog planten in te veranderen of aan te vullen. Zo wordt het helemaal jouw stijl én natuurlijk jouw SMAAK! Want uiteindelijk is dat uiteraard het allerbelangrijkste bij een eetbare tuin...
Een kofferbak vol planten! En nu?
Nu is het leukste werk aan de beurt: het planten van je nieuwe aankopen! Wij hebben hier een idee voor een plattegrond gemaakt, zodat je een idee hebt van welke planten beter achteraan zouden passen en welke vooraan beter uitkomen. Dit hebben wij bepaald op basis van de groeihoogte, dus denk hieraan bij het in de tuin zetten. Heb je zelf planten toegevoegd, kijk dan dus even goed naar de groeihoogte op het kaartje, zodat er geen andere planten erachter in het niets verdwijnen.
Jouw tuingedeelte om te beplanten heeft wellicht een wat andere vorm, maar je kunt met deze plattegrond natuurlijk ook wat dichter op elkaar werken (meer diepte) of de planten wat verder in de breedte uit elkaar zetten (als je een wat smallere en bredere ruimte hebt). Hierin kun je spelen, maar je kunt de plattegrond als indicatie aanhouden. Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat! Wil je ons taggen als je het op social media deelt? Zo kunnen wij ook meegenieten!