• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Neem winterstekken

Neem winterstekken

Vanwege de bekende redenen ben je waarschijnlijk meer thuis en kun je wel wat fijne afleiding gebruiken. Gelukkig is het tot nu toe weer een milde winter. Ga dus op een vorstvrije, droge en windstille dag lekker in de tuin aan de slag! Actief bezig zijn in de frisse buitenlucht doet een mens goed, zeker in deze barre tijden. Op deze site van ons tuincentrum in Tilburg gaven we al eerder tips over snoeien en stekken in de winter. Nu een handig stappenplan voor hoe je winterstekken neemt.

Wanneer en van welke planten kun je in de winter stekken nemen?

Je kunt alleen stekken op een vorstvrije dag en dan van struiken en bomen waarvan al het blad is afgevallen, zoals hortensia's, hazelaars, kornoeljes, wilgen, bruidsbloem (Deutzia) en Ribes (kruisbes, aalbes, rode bes). Deze struiken en bomen zijn in rust, dus knip er niet te veel takken af en knip niet te diep, anders raakt de struik of boom beschadigd en is ook de kans op vorstschade groter.

Benodigdheden voor winterstekken

  • Tuinhandschoenen
  • Scherpe, schone snoeischaar
  • Plantenlabels
  • Watervaste stift
  • Zand of goed waterdoorlatende (pot)grond

Mocht je deze benodigdheden niet in huis hebben, kijk dan op de homepage van deze site of je ze online of telefonisch bij ons kunt bestellen en laten bezorgen.

Stappenplan winterstekken

  1. Kies een potlooddikke, jonge en rechte scheut of twijg.
  2. Houd een lengte van circa 20 of 25 centimeter per stek aan. Van langere scheuten kun je meerdere stekken maken.
  3. Knip de onderkant schuin onder de verdikking van een knop of bladpaar af. Door schuin te knippen vergroot je het vlak waar de scheut of twijg wortels zal aanmaken.
  4. Knip de zachte top aan de bovenkant recht boven een knop of bladpaar af. Het rechte, kleinere snijvlak aan de bovenkant zorgt ervoor dat je weet dat het de bovenkant is en je verkleint zo de kans op uitdroging van de stek.
  5. Steek de stekken in goed waterdoorlatende grond in de koude bak, op een beschutte plek in de tuin of in een diepe pot met een mix van aarde of potgrond en zand. Steek ze flink diep in de grond, voor zo'n tweederde deel.
  6. Zet er labels bij met de naam van de struik of boom.
  7. Bescherm de stekken bij strenge vorst met stro, droge bladeren, een rietmat of jute zak.

Veel succes en plezier met de winterstekken!