• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:00 tot 17:00

De TREND in je mok!

Wat zijn hot chocolate bombs?

Je koopt de kant en klare chocolade bollen, gevuld met heerlijke verrassingen bij ons in de winkel. Zodra je warme melk op de bolletjes giet, smelt de chocolade deels weg, klapt de bal open en zie je de heerlijkheden die aan de binnenkant verstopt zitten. Een geheime verrassing, heerlijke kop warme chocolademelk, waarbij je dus alleen de hete melk toevoegd. De perfecte verwennerij voor jezelf, maar ook erg leuk als kado!

Een indruk...

Heerlijk om naar te kijken! Wacht op het moment supreme waarbij de bol omrolt!

 

Bij ons verkrijgbaar!

De wintergroene Helleborus is favoriet!

De Helleborus wordt ook wel Kerstroos genoemd, maar deze wintergroene beauty is de hele winter door één van onze favorieten! Eind januari kunnen de eerste bloemen al verschijnen! Je hebt de keuze uit verschillende prachtige kleuren, zoals wit, licht geel, groen, roze of paarse bloemen. Ze combineren trouwens prachtig met Eucalyptus! 


Helleborus en haar trucs!
 

Ze doet het prima in een border, los in de tuin, in een pot, maar ook in een mooi opgemaakte winterbak met gemengde planten! Pas op, met haar prachtige bloemen zal ze wel de aandacht naar zich toe trekken! 


Wist je dat ze ook een goede truc heeft tijdens koude winters? Schiet de temperatuur onder het vriespunt, dan pompt ze het vocht vanuit de bloemen en bladeren naar de wortels toe en slaat het daar op. Je denkt, jammer dat de bloemen slap hangen. Geef haar even de tijd, want als de temperaturen voor haar weer prettig worden, dan is het tijd om het vocht terug te pompen. Voor je het weet staat ze weer te stralen en dit alles op eigen houtje!


Uiteraard hebben wij deze favoriet ook op voorraad om al jullie buitenpotten en tuinen op te leuken! Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij ons in het tuincentrum!

Je Helleborus verzorgen

Het kan voorkomen dat het blad van de kerstroos in de winter niet zo mooi meer is. Bij het zien van jonge bloemknoppen, kun je al het oude blad wegknippen. Meestal is een goede tijd hiervoor richting eind december/ Zo komt er meer ruimte voor de jonge knoppen en krijgt nieuw blad vrij spel! Doe het oude blad bij de compost en laat het niet bij de plant liggen, om eventuele aantasting van ziektes van het oude blad naar het nieuwe, jonge blad te voorkomen.

Wist je dat de Helleborus enorm sterk blad heeft? Je kunt haar gerust plaatsen waar je normaal een Hosta zou plaatsen. Ze doet daar niet voor onder! Wil je haar verplanten, dan is eind augustus of begin september daar de beste periode voor. 

Helleborus standplaats

De Helleborus is gek op vruchtbare grond, bij voorkeur met wat klei en bladaarde gemengd. Ze staat het liefst in de halfschaduw, maar een ochtendzonnetje kan ze zeker ook waarderen. Ze kan prima tegen competitie, dus staan er grote planten naast haar, dan vind ze dat geen probleem. Je kunt haar beschermen tegen de vorst door er een goede hoop droog afgevallen blad overheen te leggen. 

Helleborus combineren

Wist je dat ze mooi te combineren is met:

  • Sneeuwklokjes
  • Winterjasmijn
  • Anemone
  • Winterakoniet
  • Viburnum
  • Winterzoet

Amaryllis bol het jaar door in 7 stappen

1. Standplaats

Zet de bol in zijn pot op een zo licht mogelijke plek en het liefst op kamertemperatuur, 20 tot 24 graden is ideaal. De Amaryllis bol is gek op bodemwarmte. Een plekje in de vensterbank boven de verwarming vinden ze heerlijk!

2. Water

De plant moet wakker worden en groeien en dat gaat beter met water. In het begin een klein beetje, zodat de grond niet uitdroogt, maar dat mag wat meer worden als de knop en het blad gaan groeien. Nooit uit laten drogen, maar zeker ook niet drijfnat.

3. Bloei

Binnenkort zal er uit de bol een dikke knop komen met daarin de knoppen voor de bloemen. Eerst zal de stengel gaan groeien en op enige hoogte zullen de knoppen uit het schutblad komen en ook gaan groeien. Soms is het handig om de knop steun te geven met een stok. Sommige bollen zullen 2 of meer bloeistengels geven.

4. Na de bloei

Nu zullen er uit de bol brede groene bladeren gaan groeien. Dankzij deze bladeren kan de bol zonlicht omzetten in suikers die als voedsel zullen dienen voor de volgende bloei. De plant moet op een zo licht mogelijke plek staan, het liefst direct achter een raam om zoveel mogelijk licht uit onze korte (winter) dag te kunnen halen. De plant verlangt nu ook regelmatig (elke 2 weken) naar wat voeding in het water. Hoe meer bladeren de plant maakt, des te beter de bloei volgende keer is. Per elke 2 paar bladeren, maakt de plant 1 nieuwe bloeistengel aan.

Wanneer de nachttemperatuur boven de 8 graden is (meestal eind mei) kunnen de planten op een zonnige plek in de tuin gezet worden. Niet in de volle zon, maar zeker niet in de volle schaduw. Blijven water geven en regelmatig voeding blijven geven. De bladeren zullen nu door groeien en kunnen bij sommige varianten wel 2 meter lang worden.

5. Voorbereiding rust

Half tot eind augustus kun je stoppen met water geven en bij voorkeur ook zorgen dat ze niet meer nat regenen. Nu mag je de plant goed laten opdrogen er op deze manier voor zorgen dat hij in een rustperiode komt. Hij zal stoppen met groeien en het blad zal afsterven.

6. Rust

Half tot eind september is de Amaryllis klaar met groeien en compleet opgedroogd. Sommige bladeren zullen afgestorven zijn, andere nog groen. Alle bladeren mogen nu afgesneden worden op 5 cm boven de bol. Om een goede rustperiode te verkrijgen kan de bol het best donker en op een koele plek worden weggezet. Een kelder of schuur is een ideale plek en daar kun je de bol 6 tot 8 weken met rust laten. 

7. Een nieuwe ronde

Eind oktober, half november halen we de bol uit zijn rust. We kloppen de grond van de wortels en knippen lange en dode wortels weg. We pellen de bol als een ui : het overschot aan schil dat dood is kan ook weg. Nu planten we de bol in verse grond en beginnen we weer bij stap 1.

Kies de beste kerstster met onze tips!


De kerstroos of poinsettia, een prachtige en kleurige bloeier die de feestdagen al stiekem inluid. Oorspronkelijk uit Mexico en erg populair rond het einde van het jaar. Rood is de meest bekende, maar ook wit, crème en rose zijn sierlijk en zeer gewild! Wist je dat het eigenlijk de bladeren zijn die mooi gekleurd zijn? Met onze tips kies je de beste kerstster uit die je lang mooi houdt in huis!


1. Koop geen plant die op een tochtige plek, bijvoorbeeld een deuropening staat.

2. Bekijk goed of de plant geen zichtbare schade heeft.

3. Kies een plant met volle bladeren en ontluikende knoppen.

4. Voel of de grond vochtig is, zodat je weet dat hij goed verzorgd is.

5. Een sterke kerstster heeft gele knoppen die mooi intact zijn. 


De beste plek voor je kerstster


De poinsettia is niet gek op de kou, al is dat haar populairste periode. Wil je lang van haar mooie bladeren genieten, zoek dan een licht plekje voor haar en uit de zon. De verwarming is niet haar beste vriend, dus zorg dat die niet voor erg grote temperatuur schommelingen zal zorgen.

6 tips om je kerstster mooi te houden


1. Inpakken

Na aankoop is het verstandig om je kerstster in te pakken in papier, zodat het niet onder de 12 graden komt. Daar krijgt ze een behoorlijke klap van en je wilt niet dat de bladeren hierdoor uitvallen.


2. Water geven

De poinsettia wil altijd een iets vochtige grond. Niet te nat en niet te droog. Teveel water geven kan wortelrot veroorzaken en daar wordt ze niet blij van. Houdt haar bladeren goed in de gaten. Als ze gelig van kleur worden of uitvallen, geef dan minder water. Je kunt haar ook een voetenbadje geven. Hierdoor neemt ze mer water op en kan ze daar langer mee door dan water van bovenaf.


3. Watertemperatuur en frequentie

Ze houdt van water op kamertemperatuur, dus daar kun je rekening mee houden. Om er zeker van te zijn dat ze niet teveel water heeft gekregen, kun je haar na 10 minuten even optillen en het overtollige water wat er in de pot staat weggooien. Je kunt haar het beste iedere dag even checken. Als je haar optilt en ze voelt licht, dan is het tijd voor wat water.


4. Voeding

Vier weken na aankoop mag je haar wekelijks wat kamerplantenvoeding geven, in de hoeveelheid zoals aangegeven staat op de fles voeding.


5. Standplaats

Een lichte plek, zonder direct zonlicht vindt ze ideaal. Een temperatuur tussen de 15 en 22 graden is perfect, dus slaapkamers en woonkamers komen hier vaak voor in aanmerking.


6. Het jaar door

Wil je haar goed houden tot volgens jaar, dan is het in april tijd om haar te snoeien tot ongeveer 10 cm hoogte. Houdt haar op een temperatuur van ongeveer 13 graden. Geef haar in mei een groter potje en laat haar in de zomer groeien in een temperatuur tussen de 15 en 18 graden. In november is het tijd om haar wakker te maken. Dit doe je door haar bloot te stellen aan 12 uur fel daglicht, gevolgd door 12 uur in het complete donker. Hierdoor gaat ze wennen aan de kortere dagen van de winterperiode en hierdoor zullen haar bladeren weer gaan kleuren. Grote kans dat ze met deze tips volgend jaar kerst weer staat te stralen in huis!