• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Klimaatverandering zorgt in Nederland voor heftigere regenval én voor lange periodes met droog en warm weer. Onze tuinen hebben een grote rol in het terugdringen van de wateroverlast en hittestress die dit veroorzaakt. Wil je weten hoe we met zijn allen een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de klimaatverandering, door onze tuinen en buitenruimte klaar te maken voor extremere weersomstandigheden. Is jouw tuin klaar voor heftige regenval? En kan het langere droogte met hogere temperaturen doorstaan? Met onze tips draag jij je steentje bij én is je tuin in optimale conditie!
 

Regenton

Gebruik regenwater voor je tuin. Regenwater is zacht en dat is goed voor je planten. Je bespaart zo ook op drinkwater. Dat is goed voor jouw portemonnaie, de natuur en dus voor ons allemaal.

Een regenton voor de water opslag

Je kunt het regenwater opvangen en opslaan in een regenton. Door het water op te slaan, kun je het later gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven, ramen te lappen of de auto te wassen. Wist je dat regenwater veel beter is voor je ramen en auto in vergelijking tot kraanwater? Daar zit namelijk veel meer kalk in.

Er zijn vele vormen en maten van regenwater opslag. Het beste is het als de opslag weer leeg is als er een regenbui op komst is. Wist je dat je een regenton ook op het balkon kunt zetten? 

Boodschappenlijst regenton plaatsen

Materialen:

• regenton

• vulautomaat

• pvc-lijm

Gereedschappen: 

• handzaag

• schuurpapier

• viltstift

• schroevendraaier

Een regenton plaatsen

Zo doe je dat stap voor stap!

1. Meet de afstand
Meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton.

2. Markeer de hoogte
Markeer dezelfde hoogte voor de aansluiting op de regenpijp.

3. Zaag een stuk uit de regenpijp
Zaag een stuk van ca. 5 cm uit de regenpijp.

4. Plaats de vulautomaat
Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. Nog niet vastlijmen! Maak hiervoor zonodig de beugels van de regenpijp tijdelijk los.

5. Sluit de vulautomaat aan
Verbind de vulautomaat met de regenton met behulp van het afvoerpijpje. Een alternatief voor de vulautomaat is een overloop naar de tuin. Let hier op dat je het water van je huis wegleidt.

6. Monteer de delen
Controleer of alles goed past. Demonteer alle aansluitingen en schuur ze licht op. Lijm ze vervolgens definitief in elkaar met pvc-lijm.

Waterpasserende verharding

Mooie water-passerende verharding zorgt ervoor dat het regenwater in de grond weg kan zakken. Soms is bestrating nodig, bijvoorbeeld voor het terras, de tuinpaden, de oprit en de parkeerplaats. Hier kan voor regen-doorlatende bestrating gekozen worden. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen en het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Je tuin blijft koeler als je minder bestrating toepast. Probeer minimaal 60% van je tuin groen te maken. Hoe je je tuin en verharding waterdoorlatend maakt? Wij helpen je op weg!
 

Onze 6 tips voor waterdoorlatende verharding

Tip 1. Open bestratingspatroon leggen
Een open bestratingspatroon kan je maken met gewone klinkers, die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras. De tussenruimte kan ook worden opgevuld met zand of grind. Er zijn ook klinkers met noppen, waarbij de noppen ervoor zorgen dat de klinkers met een open voeg gelegd worden. Deze optie is geschikt voor de oprit, een parkeerplaats, het terras en een tuinpad.

Tip 2. Grasbetonstenen
Grasbetonstenen zijn een gemakkelijke vorm van een open bestrating. De ruimte tussen de stenen kan gebruikt worden voor lage bodembedekkers of gras. Hierdoor warmt het oppervlak minder op en laat het regenwater door. Ook deze optie is geschikt voor de oprit, eem parkeerplaats of een tuinpad.

Tip 3. Poreuze betonklinkers
Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met veel poriën. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend. Perfect dus voor harde regenval, want het water loopt gemakkelijk weg en het riool wordt hierdoor niet overbelast.

 

 

Tip 4. Houtsnippers, schors en cacaodoppen
Deze ‘verharding’ is de meeste duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem. Ook warmen ze minder op ten opzichte van hun steenachtige broertjes. Ze worden gebruikt op plekken in de tuin waar geen beplanting staat of als bodemverbeteraar. Deze mogelijkheden kun je goed inzetten voor het tuinpad of als bodembedekker. Zo ben je ook gelijk van onkruid af! 

5. Grind, split, schelpen en lavasteen
Grind, split, lavasteen en zelfs schelpen laten het regenwater ongehinderd door. Een verharding met grind of split kan heel makkelijk zelf worden aangelegd. Het onderhoud is simpel, want met af en toe een beetje harken en egaliseren ben je klaar. Indien je ook stabilisatiematten gebruikt voor het grind of de split, dan blijft de toplaag mooi egaal. Dit is goed materiaal om te gebruiken voor de oprit, een parkeerplaats, het terras en het tuinpad.

 

 

6. Houten vlonder
Om onkruidgroei onder en tussen het vlonderhout te voorkomen is het slim om een waterdoorlatend anti-worteldoek te plaatsen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken wel om onderhoud vanwege algengroei. Met wat zand en een borstel kunnen de algen goed verwijderd worden. Gebruik liever geen tropisch hardhout, maar alleen hout met een FSC-keurmerk. Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort. Houten vlonders worden gebruikt voor het terras en het tuinpad.

7. Kunstgras
Zelfs kunstgras is een perfecte keuze als waterdoorlatend verhardingsmateriaal. Wil je weinig onderhoud, dan kan dit een alternatief zijn voor echt gras. Kunstgras heeft echter geen positief effect op de biodiversiteit en helpt niet tegen hitte. Echt gras houdt de tuin koel en zorgt voor een rijk bodemleven.

WATER WEETJES! Wist je dat...