Een regenton in je tuin
Een regenton is een hele slimme en duurzame keuze in je tuin! We wonen namelijk in een land waar het regelmatig regent. Er wordt aardig gezeurd over het weer en vooral over regen, maar die regen is juist erg belangrijk voor de natuur! Wist je namelijk dat er jaarlijks zo'n 80 cm regen valt in ons kikkerlandje? Dat is aardig wat en als we hier goed gebruik van maken met zijn allen, dan kan ons dat veel besparen!
We hebben allemaal wel een plekje in de tuin, waar we een mooie regenton zouden kunnen plaatsen. Een hoekje tegen het huis aan of een plekje bij de heg. Het belangrijkste is natuurlijk dat de regenpijp erop aangesloten kan worden, dus hou dat altijd in gedachten bij het kiezen van een plek.
4 Voordelen van een regenton
1. Een goede voorbereiding
We hebben in Nederland steeds vaker te maken met periodes waarin het langer droog is óf periodes waarin het heel kort, heel hard regent. Door tijdens deze plensbuien de regen op te vangen, kun je dit gebruiken tijdens de drogere periodes. Ook vangt een regenton water op, wat normaliter de grond inloopt en wat niet altijd goed weg kan zakken. Dit kan weer overlast veroorzaken. Met een regenton zorg je dus voor een goede voorbereiding!
2. Beter water
Wist je dat regenwater beter is voor je tuin ten opzichte van kraanwater? Kraanwater wordt namelijk gezuiverd, dus is eigenlijk 'te schoon' voor planten. Ze halen er geen voedingsstoffen uit. Daarnaast bevat kraanwater kalk, wat ze eigenlijk helemaal niet lekker vinden.. Nog een goede tip: je ramen en auto was je ook beter met regenwater, doordat er geen kalk in zit.
3. Kostenbesparing
Kraanwater is niet duur, maar het is onnodig om te gebruiken voor de tuin. Regenwater is gratis én beter voor je tuin! Een dubbele win dus! Op jaarbasis bespaar je natuurlijk ontzettend veel liters uit, als je alleen regenwater gebruikt voor je tuin, het wassen van de auto en de ramen. Bewuster leven is op deze manier helemaal niet zo moeilijk! Wist je trouwens dat sommige gemeentes zelfs subsidie geven voor het gebruik van een regenton? Even navragen kost niks!
4. Milieubewust
De keuze voor een regenton is erg milieubewust. Heb je je ooit gerealiseerd dat we per persoon wel 120 liter (!) water per dag gebruiken? Op een hete dag is dit zelfs 150 liter! Daar sta je nooit bij stil, maar dat is wel de realiteit. De vraag naar drinkwater is ontzettend groot en dit moet worden opgepompt vanuit onze bodem. Dit doet de bodem, en vooral de natuur, geen goed.
Hoe plaats ik een regenton?
Boodschappenlijstje voor het plaatsen van een regenton
- Schuurpapier
- PVC buizen
- Boormachine met 90 mm boor
- IJzerzaag
- PVC lijm
- PVC bochten
- Afsluitdop
- Meetlint
- Kleinere PVC bochten (voor de overloop)
- Kraan
- Regenton
- 2 extra beugels (back up mocht er iets bestaands breken)
In 5 stappen een regenton plaatsen
1. Afmeten en zagen
We starten met wat maten opnemen, zodat we precies weten op welke hoogte we de bestaande regenpijp kunnen doorzagen. Als je de regenton op de gewenste plek neerzet, meet dan de afstand tussen de plek waar het water de ton in gaat lopen bovenop de ton, horizontaal tot de regenpijp. Deze zelfde afmeting gebruik je om vanaf die plek van de regenpijp de hoogte in de gaan. Markeer de plek en hier ga je de regenpijp doorzagen met de ijzerzaag. Indien nodig, kun je het bestaande stuk regenpijp verstevigen met een beugel.
2. Globaal op maat maken
Het onderste stuk regenpijp wat je zojuist hebt afgezaagd kunnen we gebruiken om tussen de verloopstukken te plaatsen. Deze zal dus diagonaal lopen vanaf de huidige regenpijp naar de ton toe. Plaats de eerste bocht op de onderkant van het stuk regenpijp wat nog aan de wand vastzit. Je hoeft hem niet vast te zetten, want dit is alleen om even te meten. Meet het stuk vanaf deze bocht tot aan waar de pijp de volgende bocht in gaat maken de regenton in. Nu kun je het overgebleven stuk pijp op maat zagen.
3. Precies op maat maken
Plaats het globaal op maat gezaagde stuk regenpijp diagonaal in de bocht en houdt hem boven de regenton. Nu kun je met de andere PVC bocht precies afmeten waar je wil dat de regenpijp stopt en overloopt in de bocht. Markeer de pijp en zaag hem op maat.
4. Schuren, lijmen en gat maken
Alle moffen of bochten van PVC moeten geschuurd worden, voordat we ze vast kunnen lijmen. Schuur ze dus goed en lijm dan alles op zijn plek. Markeer nu de plek op het deksel van de regenton waar de bocht in over moet gaan lopen en zaag het gat uit het deksel. Plaats de regenpijp in het gat.
5. Kraan plaatsen
Afhankelijk van het soort regenton die je hebt aangeschaft kan het nodig zijn om het kraantje te plaatsen.
Je bent nu klaar voor een fikse regenbui!