• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:00 tot 17:00

Water... een kostbaar bezit!

We kunnen niet zonder water, dat is ons allang duidelijk. Daarom is het juist zo van belang dat we bewust en duurzaam met water omgaan. Met wat simpele tips kunnen we namelijk ontzettend veel water besparen, hergebruiken en kunnen we het gebruiken om de biodiversiteit in onze tuin te vergroten. Water leeft en wij vertellen jou er graag alles over!

Water besparen in jouw tuin: 5 tips!

Vooral tijdens warme zomerperiodes wordt er door ons extra veel water verbruikt. De tuin wat extra bij sproeien, een extra keer douchen omdat je zo zweet, de kinderen een badje buiten en ga zo maar door. Zo worden de voorraden in hete periodes een stuk sneller dan normaal verbruikt, dus is het verstandig én duurzaam om hier met zijn allen wat bewuster mee om te gaan. Zie hier onze 5 handige tips om water te besparen in jouw tuin. 

Tip 1: Slim water geven

Tijdens warm weer is het niet verstandig om midden op de dag de tuin water te geven. Het grootste gedeelte van het water verdampt dan namelijk weer en dat is natuurlijk zonde. Als je de tuin water geeft voor 7:00 of na 22:00, dan heeft het vocht voldoende tijd om goed en diep de aarde in te trekken, zodat het juist bij de diepe wortels terecht komt, die het nodig hebben om de plant goed te laten groeien en sterk te maken.

Tip 2: Hergebruiken van water

Wil je nieuw water in het badje van je kinderen? Gebruik dan het bestaande water uit het badje om je tuinplanten water te geven. Zo bespaar je al snel een paar avonden tuin sproeien wat al snel uitkomt op 300 liter! Het water waarin je je groente en fruit wast kun je ook opvangen om voor de tuin te gebruiken. Je kunt zelfs afgekoeld kookwater gebruiken, daar zitten nog extra voedingsstoffen in ook!

Tip 3: Bodem bedekken!

Je denkt hierbij al snel aan planten, maar ook houtsnippers, cacaodoppen, compost of herfstbladeren bedekken de bodem op een natuurlijk manier, waarop deze vochtiger blijft!

Tip 4: Regenton plaatsen

Als je regenwater opvangt, kun je dit op de droge dagen gebruiken voor je tuin. Ideaal natuurlijk, want anders was dit water gewoon de grond ingelopen! Wist je trouwens dat je regenwater ook perfect kunt gebruiken voor het lappen van de ramen of het wassen van je ato? Er zit namelijk veel minder kalk in dan bij drinkwater het geval is. Onze tips en boodschappenlijst voor het plaatsen van een regenton vind je hier.

Tip 5: Groen in de tuin!

Hoe minder tegels er in jouw buitenruimte te vinden zijn, hoe beter dat is voor het milieu. Regenwater loopt rechtstreeks het riool in, terwijl het veel beter is voor het grondwaterpeil als het regenwater langzaam de grond in kan zakken. Je kunt ook je regenafver afkoppelen van het riool, zodat het je tuin in kan stromen. Alle kleine beetjes helpen. Ook de actie tegel eruit, plant erin draagt hieraan bij. 

Water helpt de biodiversiteit in jouw tuin!

Biodiversiteit = de verscheidenheid aan leven

Slechts één soort appelbomen of alleen maar mussen. Dat zou toch vreemd zijn? Er zijn wel 2 miljoen soorten planten en dieren bekend op aarde, maar in de realiteit zijn dat er nog veel meer. Nog iedere dag worden er nieuwe soorten leven ontdekt en al deze soorten houden elkaar in balans. 

Biodiversiteit zorgt voor:

  • Schoon water

  • Vruchtbare grond

  • Stabiel klimaat

  • Voedsel

  • Grondstoffen voor huisvesting, medicijnen, kleding en brandstof

Zonder een goede biodiversiteit kunnen we niet bestaan en daarom kijken we graag naar de opties hoe we hier ons steentje in kunnen bijdragen!

De biodiversiteit in jouw tuin vergroten

Er zijn veel manieren om jouw steentje bij te dragen en ze zijn gelukkig niet moeilijk. Samen kunnen we écht een verschil maken!

  1. Kies voor beplanting met het hele jaar door bloeiers, zodat bijen en insecten zolang mogelijk in jouw tuin kunnen genieten van de nectar en andere planten kunnen bestuiven

  2. Mix bomen en struiken, zodat er veel schuilplekjes zijn en broedplekken voor vogels. Bij de keuze voor fruitbomen, pluk jij natuurlijk ook een vruchtje mee!
  3. Kies voor het behoud van grote bomen in plaats van vervanging voor een kleiner exemplaar. Een grotere boom zet namelijk veel meet CO2 om in zuurstof dan een kleinere variant.
  4. Bepaal een plek voor dood hout en snoeiafval, daar komen namelijk enorm veel dieren op af! Denk hierbij aan insecten en egels, maar ook zwammen en paddenstoelen vinden dit een heerlijke stek!
  1. Maak zelf je compost met al het natuurlijke afval vanuit binnen en buiten. Dit is enorm voedzaam voor de tuin, maar er ontstaan ook diverse bacteriën en schimmels met vele voordelen voor plant én dier!
  2. Zorg voor de vogels, het hele jaar door. Niet alleen tijdens de koude periode (vergeet ook een bak water niet), maar ook in de zomer genieten ze enorm van fris water en wat extra bijvoeding.
  3. Niet teveel opruimen, dat klinkt perfect! Hark het tuinafval in hoopjes waar insecten, egeltjes en vogels zich uit kunnen leven.
  4. Laat een stuk van het gazon verwilderen, door het onkruid te laten voor wat het is of door wat bloemzaad te strooien.
  5. Natuurlijk is ook water in de tuin van enorm belang voor de biodiversiteit. Een vijver is fantastisch, maar een teil, emmer of mini vijver biedt ook al vele voordelen. Laat waterplanten op een natuurlijke manier groeien en probeer in het geval van een vijver, één zijde schuin te laten aflopen. Zo kunnen dieren er gemakkelijk bijkomen om een ondiep bad te nemen of om wat te drinken. Vissen zullen al het leven in het water opeten, dus denk daar nog een keer goed over na.

Gieters volop bij Natuurlijk Tilburg!

4 manieren om je tuin water te geven

1. De gieter

Heb je een balkon met wat potten of een terras met weinig potten en border? Dan kun je met een gieter prima uit de voeten. Bij een kleinere oppervlakte hoef je ook niet teveel te lopen en wordt het dus ook niet zo'n gesleep met een volle gieter. Gieters zijn gemiddeld tussen de 8 en 15 liter, dus ze kunnen aardig zwaar worden als je een grote tuin hebt! Uiteraard zijn er bij ons verschillende soorten gieters met verschillende broezen (gietkoppen) en verschillende openingen verkrijgbaar, om het jou gemakkelijk te maken.

2. De tuinslang

De enige slang die we in de tuin tegen willen komen is een veel geziene gast: de tuinslang! Erg praktisch bij een wat grotere oppervlakte of in het geval dat het groen wat verder uit elkaar staat. Uitrollen, een mooie sproeikop erop en je bent klaar om te gaan! Een tuinslang geeft je flexibiliteit en is natuurlijk een stuk minder zwaar ten opzichte van een gieter.

3. Druppelslangen

Wil je groot gemak, dan zou je kunnen denken aan een druppelslang. Deze geeft door de kleine gaatjes constant minimaal water af, zodat er nooit een border of moestuin droog staat. Erg handig ook als je op vakantie gaat! Let wel even goed op de waterbehoefte van de verschillende planten in jouw tuin. Erg dorstige varianten vinden het natuurlijk heerlijk, maar er zijn er misschien ook een paar die teveel water niet aankunnen en hierdoor ziektes gaan vertonen of het loodje leggen.

4. Sproeiers

In de categorie sproeiers zijn er zwenksproeiers en cirkelsproeiers. De zwenksproeier gaat van links naar rechts en de cirkel draait in het rond. Perfect voor tuinen met veel gras of een grotere oppervlakte die lastig te bewateren is met de tuinslang. Vaak kun je deze koppelen aan een computer, zodat je zelf de tijd en duur van de bewatering in kunt stellen. Erg luxe en je hoeft nergens meer naar om te kijken.