• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Natuurlijk kerst

Bij Natuurlijk Tilburg kun je ook dit jaar weer terecht voor al jouw trendy kerstartikelen. Kerst is een belangrijke periode van het jaar, waarin samenzijn en gezelligheid centraal staan. En die gezelligheid begint vaak met de juiste aankleding van je huis: van een prachtige gedekte tafel voor het kerstdiner tot de kerstverlichting voor buiten, Natuurlijk Tilburg zorgt er samen met jou voor dat je ook dit jaar weer van de kerst kunt genieten. Ook kun je bij ons terecht voor een duurzaam aanbod, zodat groen leven nog een beetje makkelijker wordt. Bekijk de verschillende opties om natuurlijk kerst te vieren en maak er prachtige kerstdagen van!

18 tips voor een duurzame kerst

Kerst is natuurlijk één van de mooiste tijden van het jaar. Tijd doorbrengen met het gezin, vrienden en familie, gezamenlijk eten, gezelligheid in een versierd huis en soms zelfs tuin. Het lijkt een feest van overvloed, dus duurzaam zal niet als één van de eerste woorden in je opkomen als je denkt aan kerst. Wij weten dat je ook kerst duurzaam kunt vieren! Hoe? Wij geven je onze tips!

Wat is duurzamer: Echt of kunst?

Ieder jaar laait weer dezelfde discussie op: Is een kunstboom beter dan een echte kerstboom? Wat beter is voor het milieu hangt van verschillende factoren af, dus een eenduidig antwoord is er niet. We moeten dus zelf bepalen wat voor ons een duurzame kerstboom is.

Volgens Milieudefensie is een kunst kerstboom pas minder milieubelastend als je hem minimaal 9 tot maar liefst 17 jaar gebruikt. Dat komt omdat de kunstkerstboom gemaakt is van plastic en metaal, veelal geproduceerd wordt in overzeese gebieden en dus getransporteerd moet worden over een grote afstand én bovendien ook weer verbrand moet worden als je er na al die jaren weer afscheid van neemt.

 

1. Kies je voor een echte boom, kies dan bij voorkeur een exemplaar met kluit. Die kan je na de kerst in je tuin of in het bos planten. Zo blijft de boom in leven en draait mee met het omzetten van CO2 in zuurstof. 

 

2. Kies voor een kerstboom die gekweekt is zonder pesticiden en kunstmest en gebruik dan uiteraard ook zelf niets van deze producten als je je boom in de tuin plant. Op die manier is je boom vanzelf minder belastend voor het milieu.

 

3. Heb je toch een gezaagde boom gekocht, verbrand hem dan niet op een vreugdevuur. Dat is wel gezellig, maar erg belastend voor het milieu. Beter is het om je boom te laten versnipperen en composteren.

 

4. Let op, de autorit naar het tuincentrum levert ook extra belasting voor het milieu op, dus wellicht kun je samen met de buren rijden en gelijk meerdere boompjes meenemen met het oog op een beter klimaat?

 

5. Kies je toch voor een kunstkerstboom, kies dan een wat duurder exemplaar zo ben je zeker dat hij ook wat langer meegaat. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een tweedehands kunstboom een tweede leven te geven.

Duurzame verlichting

 

Er zijn natuurlijk ontzettend veel soorten verlichting in de donkere dagen voor kerst. Verlichting voor binnen en verlichting voor buiten, lichtjes die knipperen, lichtjes op batterij of stroom, zelfs op zonne-energie, clusterverlichting, draadverlichting, pegels voor langs het huis, noem het maar op. 

 

6. LED verlichting is de meest duurzame keuze, omdat deze het minste stroom verbruikt. Hoe zuiniger, hoe beter natuurlijk.
 

7. Om de tuin te verlichten kun je ook kiezen voor verschillende losse lampjes op zonne-energie, in plaats van snoeren op stroom. Ze laden zichzelf op, dus leggen geen extra belasting op het milieu.
 

8. Een tijdschakelaar is erg slim om op je snoerverlichting stroom te besparen. Deze stel je in als het donker begint te worden en gaat vanzelf uit rond het moment dat je naar bed gaat. Zo voorkom je dat onnodig verlichting aanstaat overdag of als je niet thuis bent. Alle beetjes helpen!

Gezelligheid met een duurzaam tintje


Bij kerst hoort nu eenmaal versiering. De ene houdt het bij een mooi versierde kerstboom en een ander tovert het hele huis om tot een levend kerstdorp, compleet met een tuin vol met lampjes. 

9. Je hoeft niet ieder jaar een compleet andere kleur kerstboom te nemen: je kan ook je huidige decoratie hergebruiken en wat extra ‘pimpen’ met een leuke aanvulling? Had je vorig jaar bijvoorbeeld een blauwe boom? Voeg daar dit jaar dan de nieuwe terra kleur aan toe en de sfeer in huis wordt meteen helemaal anders!
 

10. Kies je heel bewust, dan kan je ook kiezen voor kerstversiering die uitsluitend bestaat uit duurzame materialen. Laat de plastic ballen aan de kant en vul je boom met houten vormpjes, glazen transparante ballen gevuld met drooggoed of puur natuur denappels die je zelf even pimpt met een gekleurd lintje.


Op het gebied van kado’s loopt het nogal uiteen. Sommige pakken uit met grote dozen onder de boom, anderen gezinnen vieren kerst zonder kado’s en weer een ander legt er voor ieder één pakje onder. 
 

11. Om dit te beperken kun je met gezinnen van een wat oudere samenstelling bijvoorbeeld lootjes trekken, zodat ieder één kado koopt. 


12. Voor gezinnen met kleinere kinderen kun je ook leuke kado’s scoren op Marktplaats, die prima nog een ronde door kunnen. 


13. Ook kun je erbij stilstaan door wat speelgoed of andere spullen waar weinig mee gespeeld wordt, weg te geven aan kinderen via een instantie of de voedselbank, zodat iedereen een mooie kerst kan vieren. 


14. Wil je iets nieuws kopen, denk er dan bij na of het speelgoed daarna nog een generatie mee kan gaan of dat je iets bij elkaar spaart, zodat speelgoed onderling gecombineerd kan worden.

Duurzaam kerstdiner

 

Kerst is geen kerst zonder heerlijke lekkernijen en een uitgebreide maaltijd. Dat betekent niet dat we niet bewust met de kerstmaaltijd om kunnen gaan natuurlijk! Er zijn verschillende opties, waar we rekening mee kunnen houden, om het zo ook een mooie kerst te laten zijn voor onze aarde.
 

15. Voor het kerstdiner kunnen we kiezen voor seizoensgroenten. Ze zijn in deze periode goedkoper, omdat er veel van is en ze hebben geen dagen in het vliegtuig erop zitten om in de winkel te liggen.

 

16. Lokaal inkopen doen is altijd beter. Ga lekker een rondje langs de boer voor zuivel, eieren, aardappelen, uien en groenten, de slager voor vlees en zo ben je ervan verzekerd dat je producten niet alleen vers zijn, maar dat ze een lage milieubelasting hebben. 

 

17. Door minder vlees te eten of misschien zelf vegetarisch, maak je een grote impact! Als heel Nederland bijvoorbeeld twee dagen per week geen vlees zou eten, dan besparen we jaarlijks op CO2 uitstoot van 570.000 personenauto’s! Dat is nogal wat! Een mooi initiatief om in de dagelijkse routine mee te nemen en dus ook om met kerst op te letten.

 

18. Als je in de keuken staat, kies dan voor een pan die de hele pit bedekt. Zo is het eten sneller klaar en ontsnapt er geen onnodige warmte, gas of elektriciteit! 

 

19. Las op derde kerstdag een kliekjesdag in. Eerlijk is eerlijk, we koken met kerst vaak teveel eten en houden altijd over. Laten we dit niet verspillen en lekker opmaken! Extra leuk is het om een groep vrienden of familie uit te nodigen en zo alle kliekjes samen op te eten. Wel zo gezellig!

 

Ben je op zoek naar duurzame producten, kerstkado’s van gerecyclede materialen of andere handige duurzame tips rondom de kerstdagen? Breng dan gerust een bezoekje aan Natuurlijk Tilburg. Wij delen graag onze tips met jou voor een duurzame kerst!

De perfecte kerstboom

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten kerstbomen die ieder zo hun eigen voor- en nadelen hebben. Een keuze maken kan dan ook erg lastig zijn! Kies je een boom met een heerlijke dennengeur? Of vind je het toch belangrijk dat de naalden niet snel uitvallen? Beantwoord een aantal vragen en kom erachter welke kerstboom dit jaar bij jou in huis niet mag ontbreken! Kom bij onze kerstshow een kijkje nemen om de verschillende soorten kerstbomen nog eens extra te vergelijken. Bij Natuurlijk Tilburg vind je kerstbomen in verschillende formaten, zodat er altijd één in ons assortiment te vinden is die in jouw huis past! Kies onder andere uit: 

  • Kerstbomen met of zonder kluit
  • Kleine of grote kerstbomen
  • Verschillende sparsoorten
  • En nog veel meer...

Waarom een kunstkerstboom?

Een kunstkerstboom of een echte kerstboom? Deze keuze speelt ieder jaar weer in vele huishoudens in Nederland. De juiste kerstboom kiezen kan nogal lastig zijn. Er zijn veel verschillen tussen echte kerstbomen en kunstkerstbomen, maar wat vind jij het belangrijkst? Een kunstkerstboom van pvc is bijvoorbeeld niet direct de meest duurzame keuze, maar de lange levensduur compenseert dat weer. Onze experts hebben de voordelen van kunstkerstbomen voor jou op een rijtje gezet:

  • Lange levensduur
  • Blijft altijd mooi
  • In unieke kleuren en soorten te verkrijgen